Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Podľa Moskvy USA bombardujú sýrsku Rakku ako kedysi nemecké Drážďany

Na snímke sú zničené budovy v sýrskom meste Rakka, archívna snímka Foto: TASR/AP

Vyhlásil to v hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Moskva 22. októbra (TASR) - Vojenská koalícia pod velením USA bombardovala sýrske mesto Rakka obdobným spôsobom, akým bolo počas druhej svetovej vojny zničené nemecké mesto Drážďany. Vyhlásil to v nedeľu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého cituje agentúra TASS.

"Počas operácie zameranej na oslobodenie tohto mesta z područia teroristov Islamského štátu (IS) boli zabité tisícky sýrskych civilistov. Rakka si však zopakovala osud nemeckých Drážďan z roku 1945, ktoré boli zrovnané so zemou v dôsledku britsko-amerického bombardovania," uviedol Konašenkov.

Washington, Paríž a Berlín sa teraz predbiehajú vo vyhláseniach, že do týchto oblastí investujú milióny dolárov určených na rozvoj mierového života, ale v skutočnosti chcú "ukryť dôkazy barbarského bombardovania USA a ich spojencov, ktoré v Rakke pochovalo tisícky civilistov," uviedol Konašenkov.

Dodal, že v súčasnosti je cieľom západných krajín len finančná podpora Rakky, pričom USA, Francúzsko, Nemecko a Británia predtým odmietali poslať do Sýrie akúkoľvek humanitárnu pomoc.

"Počas uplynulých rokov Rusko vyzývalo USA a európske krajiny, aby vyslali do Sýrie humanitárnu pomoc. Vypracovali sme zoznam lokalít, ktoré najviac potrebujú pomoc, a to bez ohľadu na to, kto je takzvaný dobrý či zlý. Odpoveď z Washingtonu, Berlína, Londýna či Paríža bola zakaždým zamietavá," zakončil Konašenkov.