Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útok na izraelských turistov v bulharskom Burgase má sedem obetí

Výbuch v Burgase Foto: TASR/AP Photo

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen dnes ostro odsúdil teroristický úto v bulharskom Burgase.

Burgas/Jeruzalem 19. júla (TASR) - Úrady v Bulharsku a Izraeli znížili dnes bilanciu obetí stredajšieho útoku na izraelských turistov v bulharskom Burgase na sedem mŕtvych. Predošlá správa, podľa ktorej ôsma obeť podľahla zraneniam v noci na dnes, bola podľa nich nesprávna.

Úrady v Bulharsku a Izraeli znížili dnes bilanciu obetí stredajšieho útoku na izraelských turistov v bulharskom Burgase na sedem mŕtvych. Predošlá správa, podľa ktorej ôsma obeť podľahla zraneniam v noci na dnes, bola podľa nich nesprávna.

K obetiam patrí päť Izraelčanov, bulharský vodič autobusu, v ktorom explodovala bomba, a predpokladaný samovražedný atentátnik. Štátnu príslušnosť podozrivého útočníka zatiaľ nezverejnili.

Zábery z bezpečnostných kamier na letisku ukázali, že pri mieste útoku sa asi hodinu pred výbuchom zdržiaval muž, ktorého by nebolo možné odlíšiť od izraelských turistov, ktorí práve prileteli na dovolenku do Bulharska.

"Vyzeral ako všetci ostatní - normálny človek s bermudami a batohom," povedal minister vnútra Cvetan Cvetanov na burgaskom letisku. Z prstov predpokladaného páchateľa sa podarilo získať vzorky DNA, ktoré preverujú v databázach v snahe identifikovať ho.

Bulharský premiér Bojko Borisov neskôr oznámil, že vodičský preukaz z USA, zo štátu Michigan, ktorý našli u predpokladaného páchateľa, bol falošný. "Pracovali sme na tom s kolegami z FBI a CIA. Povedali, že takáto osoba nie je v ich databáze," dodal. Meno, ktoré bolo na preukaze, neprezradil, podľa vlastných slov však požiadal o zverejnenie záberu podozrivého z bezpečnostnej kamery.

Letisko v Burgase ostalo dnes zatvorené a lety presmerovali na letisko vo Varne. Za policajnými bariérami čakalo na svoje lietadlá asi 100 dovolenkárov, ktorým však povedali, že ich ďalej nepustia skôr ako o polnoci. Pre uviaznutých cestujúcich pripravovali prenosné toalety a stany.

Bulharský parlament otvoril dnes zasadnutie minútou ticha za obete útoku. V hoteloch, v ktorých bývajú izraelskí turisti, posilnili bezpečnostné opatrenia.

Z Burgasu medzitým do Tel Avivu odštartovalo izraelské lietadlo o 33 zranenými Izraelčanmi. Sprevádzali ich vojenskí lekári a záchranári a po prílete ich prevezú do nemocníc. Niekoľko vážne zranených Izraelčanov bolo stále hospitalizovaných v Sofii.


NATO aj EÚ ostro odsúdili teroristický útok

Anders Fogh Rasmussen
Foto: TASR/AP
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen dnes ostro odsúdil teroristický úto v bulharskom Burgase.

Rasmussen vo vyhlásení pre médiá vyjadril hlbokú sústrasť rodinám obetí a dodal, že terorizmus vo všetkých jeho formách a prejavoch nemôže byť tolerovaný a ospravedlňovaný.

Teroristický útok v Burgase dnes v mene Európskej komisie odsúdila aj eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová.

"Európska komisia ostro odsudzuje brutálny teroristický útok proti občanom Izraela v Bulharsku. Naše myšlienky dnes patria obetiam tohto útoku a ich príbuzným v Bulharsku a Izraeli," uviedla Malmströmová. Ako dodala, Europol je ako špecializovaný policajný útvar EÚ ochotný poskytnúť pomoc bulharským úradom pri vyšetrovaní, ak tieto prejavia záujem.