Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počet obetí prudkých dažďov v Španielsku sa zvýšil na päť

ilustračná snímka Foto: TASR - František Iván

Úrady v postihnutej oblasti apelovali na ľudí, aby nikam nejazdili a pokiaľ možno zostali doma.

Madrid 14. septembra (TASR) -

S odvolaním sa na miestne úrady o tom informuje agentúra AFP.

Zatiaľ poslednou obeťou nepriaznivého počasia je muž, ktorého telo bolo nájdené v oblasti Redovan, približne 50 kilometrov juhozápadne od mesta Alicante, uviedla hovorkyňa záchrannej služby bez uvedenia ďalších podrobností.

V piatok zahynul aj 36-ročný muž v regióne Andalúzia po tom ako jeho auto zmietlo z cesty do rozbúrenej vody. Prázdne auto sa našlo už skôr toho istého dňa.

Stúpajúca voda vyvolala zmätok medzi turistami a prinútila 3500 ľudí opustiť svoje domovy, uviedlo španielske ministerstvo vnútra. Jedny z najsilnejších zrážok zaznamenaných na juhovýchode Španielska spôsobili chaos na cestách, prerušenie verejnej dopravy a rozvodnenie riek, ktoré zaplavili domy.

Do záchranných prác bolo zapojených okolo 3000 príslušníkov štátnych bezpečnostných síl vrátane polície, hasičov a vojakov z pohotovostného vojenského útvaru.

V súvislosti s dažďami boli zavreté letiská v Almeríi a Murcii, uviedol štátny prevádzkovateľ letísk AENA. Dodal, že 22 letov, ktoré mali pristáť na dovolenkovom ostrove Palma de Mallorca, bolo presmerovaných na iné španielske letiská.

Úrady v postihnutej oblasti apelovali na ľudí, aby nikam nejazdili a pokiaľ možno zostali doma. "Situácia je naďalej veľmi kritická," uviedol predseda vlády regiónu Murcia, Fernando Lopez Miras.

Školy boli v piatok zatvorené v celom regióne Valencia, ako aj v Murcii a časti Andalúzie. V samotnej Valencii sa toto opatrenie dotklo viac ako 689-tisíc študentov.