Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Počet mŕtvych po silnom zemetrasení v Japonsku stúpol nad 200

Policajti v utorok 9. januára 2024 vykonávajú pátraciu akciu v meste Wajima, prefektúra Išikawa, Japonsko. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 na Nový rok zrovnalo so zemou domy a infraštruktúru na polostrove Noto v prefektúre Išikawa na japonskom hlavnom ostrove Honšu počas osláv Nového roka.

Tokio 9. januára (TASR) - Počet mŕtvych po silnom zemetrasení z 1. januára v Japonsku stúpol v utorok zo 180 na 202. Oficiálne potvrdených zranených je 565, uviedla japonská vláda. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Počet nezvestných v prefektúre Išikawa klesol v utorok zo 120 na 102. Zemetrasením najviac zasiahnuté bolo mesto Wadžima, kde rodiny postupne úradom oznámili, že osoby zo zoznamu sa našli a sú v bezpečí.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 na Nový rok zrovnalo so zemou domy a infraštruktúru na polostrove Noto v prefektúre Išikawa na japonskom hlavnom ostrove Honšu počas osláv Nového roka.

V utorok, osem dní po katastrofe sa záchranári ppokúšajú cez trosky a zničené cesty dostať asi k 3500 ľuďom uväznených v obciach odrezaných od sveta. Ich prácu komplikuje husté sneženie. V pondelku žilo v približne 400 dočasných útočiskách vytvorených vládou asi 30.000 ľudí. Niektoré sú preplnené a majú problém s poskytovaním dostatku potravín, vody a vykurovania.

Bez tečúcej vody bolo takmer 60.000 domácností a 15.600 nemá elektrinu. Stav ciest po zemetrasení zhoršil dážď, ktorý spôsobil asi 1000 zosuvov pôdy.

V utorok premiér Fumio Kišida vyzval na postupnú evakuáciu zachránených ľudí bez príbytkov do ďalších oblastí Japonska.

Krajina zažíva každý rok stovky zemetrasení, pričom väčšina nespôsobí väžnejšie škody, pretože pre výstavbu budov platia už vyše štyri desaťročia prísne stavebné predpisy. V prípade starších budov najmä v odľahlých vidieckych oblastiach mávajú otrasy pôdy ničivé dôsledky.