Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Piati húsíjskí militanti zahynuli pri leteckých úderoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Húsíjskí povstalci napojení na Irán začali v rámci podpory Palestínčanov útočiť na námorné trasy v Červenom mori a podnikať dronové a raketové útoky na Izrael.

Káhira/Washington 13. januára (TASR) - Pri spoločných americko-britských leteckých úderoch v Jemene v noci na piatok zahynuli piati húsíjskí militanti a ďalší šiesti utrpeli zranenia, pričom Iránom podporovaní húsíovia sľubujú odvetu. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

"Po ich otvorenej agresii voči Jemenskej republike sa všetky americké a britské ciele stali legitímnym terčom pre jemenské ozbrojené sily," vyhlásili predstavitelia húsíjskej politickej rady pre tamojšiu tlačovú agentúru Saba.

"Američania a Briti by nemali veriť, že uniknú trestu našich chrabrých ozbrojených síl. Radosť agresorov nebude trvať dlho," uvádza sa v tlačovom vyhlásení.

Tisíce ľudí podporujúcich húsíov sa v piatok zhromaždilo v jemenskom hlavnom meste Saná a ich protest proti leteckým úderom odvysielala húsíovská televízia al-Masirah. Dav skandoval heslá ako "nenecháme sa zastrašiť" a "nech začne svetová vojna".

Húsíjskí povstalci napojení na Irán začali v rámci podpory Palestínčanov útočiť na námorné trasy v Červenom mori a podnikať dronové a raketové útoky na Izrael. Deklarovali, že tieto útoky nezastavia, kým izraelská armáda neskončí svoju ofenzívu v Gaze.

Neskôr vyhlásili, že budú útočiť aj na lode smerujúce do Izraela, a varovali medzinárodné lodné spoločnosti pred využívaním izraelských prístavov. Medzi napadnutými loďami boli aj americké a britské plavidlá.

V reakcii na túto eskaláciu Spojené štáty a Británia uskutočnili v noci na piatok desiatky leteckých útokov na vojenské ciele húsíov v súlade s chartou OSN, pripomenula agentúra DPA, podľa ktorej sa tak regionálny konflikt vyvolaný vojnou v Pásme Gazy rozšíril.