Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Petro:Protidrogová politika USA spôsobila v Latinskej Amerike genocídu

Na archívnej snímke z 22. februára 2022 protivládny demonštrant drží portrét kolumbijského prezidenta Gustva Petra v Bogote. Foto: TASR/AP

Na summite CELAC sa zúčastnili aj brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, Venezuely Nicolás Maduro či generálny tajomník OSN António Guterres.

Bogota 1. marca (TASR) - Protidrogová politika Spojených štátov spôsobila genocídu obyvateľov Latinskej Ameriky. Uviedol to v piatok kolumbijský prezident Gustavo Petro na summite Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Za posledné polstoročie sme zažili genocídu milióna obyvateľov Latinskej Ameriky," povedal Petro na schôdzke regionálnych lídrov na karibskom ostrove Svätý Vincent a Grenadíny. USA obvinil, že svoju protidrogovú stratégiu zakladajú na "represii", a nie na "prevencii a verejnom zdraví".

"Výsledok nemohol byť dramatickejší, neúspešnejší," dodal prvý ľavicový kolumbijský prezident. Kolumbia je najväčším producentom a vývozcom kokaínu na svete, pripomína AFP.

Na summite CELAC sa zúčastnili aj brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, Venezuely Nicolás Maduro či generálny tajomník OSN António Guterres.

Šéf OSN ocenil mierové úsilie v regióne v čase napätia pre pohraničný región Esequiba v Guyane, na ktorý si robí nárok Venezuela a nachádzajú sa tam výdatné ložiská ropy. Zároveň však varoval pred rastúcim násilím v Ekvádore, ktorý bojuje proti pašerákom drog.

Guterres tiež vyzval na pomoc pre Haiti, najchudobnejšiu krajinu Latinskej Ameriky, ktorá čelí prudkému nárastu konfliktov spôsobených ozbrojenými skupinami, ktoré v súčasnosti kontrolujú v krajine rozsiahle územia.