Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

P.DEMEŠ: Žiť musíme, len aby vojna nebola, myslí si väčšina Bielorusov

O nedávnych prezidentských voľbách v Bielorusku, ich bojkote opozíciou, o priebehu a dopadoch hovorí v štúdiu TABLET.TV zahranično-politický analytik Pavol Demeš. Foto: Tablet.TV

O nedávnych prezidentských voľbách v Bielorusku, ich bojkote opozíciou, o priebehu a dopadoch hovorí v štúdiu TABLET.TV zahranično-politický analytik Pavol Demeš.

Bratislava 15. októbra (TABLET.TV) - Na prezidentské voľby v Bielorusku sa sústredila veľká pozornosť, pretože je to jediná krajina v rámci Rady Európy, ktorá bola vylúčená na základe hrubého porušenia ľudských práv. Európskej únii veľmi záleží na tom, aby sa vzťahy s Bieloruskom normalizovali. Hoci po prepustení politických väzňov došlo podľa predstaviteľov únie k progresu, politický systém sa v tejto krajine zásadne zatiaľ nezmenil, myslí si zahranično-politický analytik Pavol Demeš.

Z pozície medzinárodného pozorovateľa OBSE Demeš zhodnotil situáciu pár dní pred voľbami, ako aj priebeh volieb v sobotu aj v nedeľu. V tejto súvislosti upozornil na pravidlo, podľa ktorého – hoci voľby sa konajú v nedeľu – voliči môžu chodiť voliť už jeden alebo päť dní pred voľbami. Vzhľadom na to už do volieb odvolilo viac ako 30 percent voličov, väčšinou štátnych zamestnancov, vojakov či študentov.



„Lukašenko nastavil tzv. vertikálu moci, teda všetko sa odvíja od neho. Ani tieto voľby neboli v zásade o voľbách, ale boli akýmsi potvrdením jeho zotrvania pri moci,“ tvrdí Demeš. Európska únia potrebuje normalizáciu vzťahov s Bieloruskom. Tieto voľby boli pokojnejšie a kultivovanejšie a na základe toho únia zrušila sankcie uvalené na krajinu, čo možno hodnotiť ako „zmenu vzťahov“, konštatoval Demeš.

Pre Alexandra Lukašenka bude po týchto voľbách dôležité vybalansovať vzťah s Ruskom a na druhej strane aj s Európskou úniou, s ktorou má veľmi dobre rozvinuté obchodné vzťahy. Jeho úlohou bude „nenahnevať Rusko a odkrývať nové možnosti spolupráce s Európskou úniou“, dodáva Pavol Demeš.