Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Útok nožom na hlavnej stanici v Paríži: Hlásia niekoľko zranených

Vojaci hliadkujú po útoku nožom na železničnej stanici Gare de Lyon v Paráži v sobotu 3. februára 2024. Foto: TASR/AP

Zadržaný útočník, národnosť ktorého polícia zatiaľ nezverejnila, dobodal zhruba o ôsmej hodine ráno troch ľudí. Stav jedného zraneného je vážny.

Paríž 3. februára (TASR) - Útok na železničnej stanici Gare de Lyon vo francúzskej metropole Paríž, pri ktorom v utrpeli zranenia tri osoby, zrejme nesúvisí s terorizmom, uviedol v sobotu šéf parížskej polície Laurent Nunez. TASR informuje podľa agentúry AP.

Ako ďalej upozornil, vyšetrovanie je v súčasnosti v počiatočnej fáze, doposiaľ však nie sú bezprostredné dôkazy poukazujúce na terorizmus.

Útočník, ktorého po sobotňajšom rannom útoku na stanici zadržali, podľa parížskeho policajného šéfa zrejme trpí duševnými problémami a je bezdomovec. Agentúra AFP uviedla, že ide o občana Mali.

Pri útoku použil nôž a zrejme aj kladivo, píše AP. Zranenia utrpeli tri osoby a stav jednej z nich je po bodných ranách do brucha vážny.

Muža na mieste útoku spacifikovali okoloidúci, kým dorazila železničná polícia, spresnili policajné zdroje.

"Ďakujem tým, ktorí premohli muža, čo vykonal tento neznesiteľný čin," napísal na platforme X francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Stanica Gare de Lyon je jedna zo siedmich veľkých železničných staníc a hlavných cestovných uzlov vo francúzskom hlavnom meste. Vlaky z nej okrem vnútroštátnych liniek smerujú aj do Švajčiarska a Talianska.

"Podozrivý počas útoku nekričal (žiadne náboženské heslá),"
citovala AFP zdroj z polície, ktorý dodal, že útočník predložil policajtom "taliansky vodičský preukaz", na ktorom bol uvedený ako dátum narodenia 1. január 1992.

Francúzska národná železničná spoločnosť SNCF na platforme X uviedla, že areál medzi halou 1 a 3 na stanici Gare de Lyon bol dočasne neprístupný a došlo k meškaniu spojov v okruhu Paríža.

Agentúra DPA spresnila, že k útoku nožom došlo v čakacej hale v podzemnej časti stanice.

Na parížskych železničných staniciach už došlo k viacerým útokom na cestujúcich, ktoré však nemali teroristické pozadie. Po útoku nožom na učiteľa, ktorého sa vlani v októbri dopustil mladý islamista, v krajine vyhlásili najvyšší stupeň varovania pred teroristickými útokmi. V polovici januára tohto roka ho však odvolali.