Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Správa kardinálov o Vatikleaks bude tajná, zoznámi sa s ňou nový pápež

Pápež Benedikt XVI., archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Minulý týždeň denník La Repubblica napísal, že kardináli potvrdili existenciu siete vydieračov, skorumpovaných úradníkov, ako aj homosexuálnej loby, ktorá vydiera niektorých prelátov Rímskej kúrie.

Vatikán 25. februára (TASR) - Pápež Benedikt XVI. prijal dnes trojicu kardinálov, ktorí viedli tajné vyšetrovanie obvinení z intríg a finančných machinácií v rámci škandálu Vatileaks.

Kardináli Julian Herranz, Jozef Tomko a Salvatore De Giorgio sa stretli s pápežom dnes dopoludnia, informoval Vatikán, ktorý ešte minulý týždeň popieral správy, že takáto schôdzka je naplánovaná.

Vatikán dnes uviedol, že správa kardinálov zostane naďalej dôverná a s jej obsahom sa oboznámi jedine jeho nástupca.

"Svätý otec sa rozhodol, že okolnosti tohto vyšetrovania, ktorej obsah je známy len jemu, budú k dispozícii len na novému pápežovi," uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu.

V súvislosti s misiou trojice kardinálov Vatikán ďalej poznamenal, že vnútorným vyšetrovaní sa zistili prípady "zlyhania a nedokonalosti ľudského faktora, ako v každej inej inštitúcii". Rovnako však kardináli konštatujú aj "oddanosť cirkvi a službe v rámci Svätej stolice na pomoc misii, ktorú Kristus zveril Petrovmu nástupcovi".

Ako pripomína agentúra DPA, stretnutie s trojicou kardinálov bolo jedným z posledných, ktoré Benedikt XVI. absolvoval pred jeho odstúpením z úradu, ktoré nadobudne platnosť 28. februára o 20.00 h.

Kauza Vatileaks súvisí so zverejnením tajných pápežských dokumentov, čím sa na verejnosť dostali podozrenia z bratríčkovania, korupcie a machinácií vo Vatikáne. Z krádeže dokumentov bol usvedčený Benediktov osobný komorník Paolo Gabriele, ktorého súd potrestal 18 mesiacmi väzenia, pápež mu však pred Vianocami udelil milosť.

Niektoré talianske médiá koncom minulého týždňa vyzvali Vatikán na zverejnenie tajnej správy ešte pred začatím konkláve, ktoré zvolí Benediktovho nástupcu.

Po tom, ako sa škandál prevalil, pápež požiadal trojicu kardinálov Herranz, Tomko a De Giorgio, aby kauzu - paralelne so súdnym vyšetrovaním - prešetrili aj oni. Svoje vyšetrovanie ukončili v decembri, keď údajne o jeho výsledkoch informovali aj pápeža. Zistenia kardinálov sú pre verejnosť tajné.

Minulý týždeň však taliansky denník La Repubblica s odvolaním sa na nemenované zdroje napísal, že kardináli potvrdili existenciu siete vydieračov, skorumpovaných úradníkov, ako aj homosexuálnej loby, ktorá vydiera niektorých prelátov Rímskej kúrie. Ich správa pápeža údajne tak šokovala, že urýchlila jeho rozhodnutie odstúpiť z úradu.

Vatikán zverejnenie novinového materiálu kritizoval a jeho hovorca Federico Lombardi koncom minulého týždňa odmietol dohady novinárov, že by sa pápež mal stretnúť s autormi "ultratajnej" vyšetrovacej správy.

Lombardi vtedy opäť zdôraznil, že dôvodom odstúpenia Benedikta XVI. nie je žiadna depresia ani psychologické dôvody, ale úbytok fyzických síl.

Samotný pápež v nedeľu v príhovore k ľuďom zhromaždeným na Námestí sv. Petra povedal, že svojím odchodom napĺňa Božiu vôľu a v žiadnom prípade neopúšťa katolícku cirkev, ktorej chce aj naďalej slúžiť modlitbami.

"Pán ma žiada ..., aby som sa ešte viac oddal modlitbe a rozjímaniu..., aby som mohol pokračovať v službe s rovnakým odovzdaním a láskou ako doteraz, ale spôsobom, ktorý je primeranejší môjmu veku a sile," povedal 85-ročný pápež, za čo ho veriaci odmenili aplauzom.

Benedikt XVI. sa objaví na verejnosti ako pápež už len raz: na pravidelnej stredajšej generálnej audiencii, ktorá sa tiež uskutoční na Svätopeterskom námestí.