Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi Áziu

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Návšteva bola v pláne už niekoľko mesiacov, avšak zdravotné problémy Františka vyvolávali otázky, či sa uskutoční.

Vatikán 12. apríla (TASR) - Pápež František v septembri navštívi Indonéziu, Východný Timor, Singapur a Papuu-Novú Guineu, oznámil v piatok Vatikán. Pôjde o jeho najdlhšiu cestu od roku 2013, keď sa stal hlavou katolíckej cirkvi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Návšteva bola v pláne už niekoľko mesiacov, avšak zdravotné problémy Františka vyvolávali otázky, či sa uskutoční.

V posledných mesiacoch sa zdravotný stav 87-ročného pápeža zhoršil a trápili ho problémy s dýchacími cestami, v dôsledku čoho niekoľkokrát žiadal svojich asistentov, aby za neho čítali katechézu. Objavili sa uňho aj problémy s pohybom a motorikou, pre ktoré používa invalidný vozík.

Podľa agentúry AFP je pápež známy svojou pracovnou morálkou – nikdy si neberie dovolenku –, ale vzhľadom na svoj vek a zdravotný stav bol nútený robiť ústupky vrátane zrušenia minuloročnej cesty na rokovania OSN o klíme v Dubaji.

Na svojej septembrovej približne 30.000 kilometrov dlhej ceste absolvuje viac ako 30 hodín letu. Pápež bude mať na programe rad stretnutí a omší.

Františkovu plánovanú návštevu Papuy-Novej Guiney, Východného Timoru a Indonézie v roku 2020 zrušili pre pandémiu koronavírusu.

Vláda v Indonézii, ktorá má najväčšiu moslimskú populáciu na svete, oznámila pápežovu návštevu už minulý mesiac a označila ju za "mimoriadny dar" pre katolíkov v krajine.

V piatkovom vyhlásení indonézske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že návšteva je dôležitá pre všetky náboženské komunity. "Očakáva sa tiež, že návšteva posilní posolstvo tolerancie, jednoty a mieru vo svete," dodalo ministerstvo.