Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež uznal, že sexuálne škandály v cirkvi ľudí odrádzajú

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Uviedol, že cirkev musí zmeniť svoje spôsoby, ak si chce uchovať budúce generácie.

Tallinn 25. septembra (TASR) - Pápež František uznáva, že škandály sexuálneho zneužívania, ktoré otriasajú katolíckou cirkvou, odrádzajú ľudí od cirkvi. Uviedol, že cirkev musí zmeniť svoje spôsoby, ak si chce uchovať budúce generácie.

František v utorok vo svojom príhovore k mladým ľuďom v prevažne sekulárnom Estónsku, kde sa končí jeho apoštolská návšteva v Pobaltí, reflektoval nedávne správy o zneužívaní detí kňazmi v Nemecku, uviedla agentúra AP.

Spravodajský portál Spiegel Online a týždenník Die Zeit totiž v polovici septembra informovali o 3677 prípadoch zneužívania kňazmi v rokoch 1946-2014. Obe médiá uviedli, že správu si objednala Konferencia biskupov Nemecka a vypracovali ju tri univerzity: v Giessene, Heidelbergu a Mannheime. Správa mala byť zverejnená 25. septembra, ale do médií unikla skôr.

V závere správy sa uvádza, že vyše polovica obetí bola vo veku 13 rokov a menej a väčšinou išlo o chlapcov. Každý šiesty prípad sa týkal znásilnenia a do sexuálneho zneužívania bolo zapletených najmenej 1670 kňazov. Okolo 969 obetí zneužívania boli miništranti, dodal Die Zeit.

V správe sa tiež píše, že skutočné počty obetí sú pravdepodobne oveľa vyššie. K takémuto záveru dospelo bádanie expertov z univerzít.

Pápež na dnešnom ekumenickom stretnutí s mládežou v Tallinne uviedol, že si je vedomý toho, že mnoho mladých ľudí má pocit, že cirkev im nemá čo ponúknuť a že nerozumie ich problémom.

František uznal, že tento pocit je oprávnený, a dodal: "My dospelí sa musíme obrátiť (k viere), musíme si uvedomiť, že na to, aby sme stáli na vašej strane, musíme zmeniť mnohé z toho, čo vás (od cirkvi) odrádza".

Podľa portálu Vatican News pápež tiež uviedol, že niektorí z mladých "nás výslovne žiadajú, aby sme ich nechali na pokoji, pretože prítomnosť cirkvi vnímajú ako nepríjemnú alebo dokonca provokujúcu".

"Sú znepokojení sexuálnymi a hospodárskymi škandálmi, po ktorých neprichádza jasné odsúdenie, ako aj našou nepripravenosťou reálne posúdiť život a city mladých ľudí," dodal pápež.

Pápež má na záver svojej návštevy v Estónsku v programe omšu, ktorú odslúži na Námestí slobody v Tallinne. Agentúra AP v tejto súvislosti poznamenala, že ku katolíckej viere sa hlási v Estónsku len 6000 ľudí.