Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež pricestoval do Čile: Stretol sa s protestmi, nadšením aj skepsou

Na snímke pápež František máva ľuďom Foto: TASR/AP

V Čile v súčasnosti vládne aj hnev nad Františkovým rozhodnutím z roku 2015 vymenovať biskupa, ktorý mal blízko k čilskému najznámejšiemu pedofilnému kňazovi Fernandovi Karadimovi.

Santiago 16. januára (TASR) - Pápež František v pondelok večer letecky pricestoval do čilského hlavného mesta Santiago. Podľa očakávania budú jeho návštevu sprevádzať protesty proti sexuálnemu zneužívaniu kňazmi. Zároveň sa uskutoční v čase hlbokých pochybností, ktoré majú mnohí Čiľania o rímskokatolíckej cirkvi.

Je to prvá pápežova cesta do tejto andskej krajiny so 17 miliónmi obyvateľov, odkedy sa v roku 2013 postavil do čela cirkvi. V Čile v súčasnosti vládne aj hnev nad Františkovým rozhodnutím z roku 2015 vymenovať biskupa, ktorý mal blízko k čilskému najznámejšiemu pedofilnému kňazovi Fernandovi Karadimovi. Toho Vatikán v roku 2011 uznal za vinného z desaťročia trvajúceho zneužívania desiatok detí, informovala tlačová agentúra AP.



Juan Barros, biskup z juhočilského mesta Osorno, vždy popieral, že vedel o Karadimovom správaní, keď bol kňaz jeho chránencom. Mnohí Čiľania tomu však nedokážu uveriť.

"Nie je len čas, aby pápež požiadal o odpustenie za zneužívanie, ale aj čas v tejto veci konať," povedal Juan Carlos Cruz, Karadimova obeť.

Po vystúpení z lietadla privítala pápeža čilská prezidentka Michelle Bacheletová, a keď obaja kráčali po červenom koberci, hrala kapela. Pápež sa odviezol k centru mesta v čiernom sedane, obklopenom niekoľkými autami. Potom si František presadol do papamobilu a mával malým skupinkám priaznivcov, ktorí lemovali ulice.

Davy ľudí však boli viditeľne menšie v porovnaní s pápežovými návštevami v ostatných latinskoamerických krajinách.

"Nech žije pápež!" kričali niektorí, keď pápež išiel v papamobile okolo nich.

Iní držali transparenty, ktoré pápeža kritizovali alebo ho vyzývali k činom.

"Zastav zneužívanie, František!" uvádzalo sa na jednom pútači. "Môžeš, a preto musíš!"

Počas nasledujúcich troch dní má František naplánované celebrovanie omše v čilskej metropole Santiago, v južnom meste Temuco a severočilskom meste Iquique. Vo štvrtok odcestuje pápež na trojdňovú návštevu Peru.

Františkova cesta je zameraná na zdôraznenie kritickej situácie prisťahovalcov a domorodých obyvateľov a na vyzdvihnutie potreby zachovať amazonský prales. Do popredia sa však počas týždňov pred pápežovou návštevou dostal problém sexuálneho zneužívania kňazmi.

Niekoľko hodín pred príletom Františka do Santiaga vyzvali aktivisti sa potrestanie kňazov, ktorí sexuálne zneužívali svoje obete, ale aj tých, čo pomáhali kryť tieto zločiny.

Na prvom z viacerých takýchto podujatí sa zúčastnilo okolo 200 ľudí. Ich cieľom je, aby sa škandál okolo sexuálneho zneužívania kňazmi stal počas Františkovej návštevy hlavnou témou v krajine.

Väčšina Čiľanov sa naďalej pokladá za katolíkov, ale cirkev stratila svoj vplyv a prestala byť morálnou autoritou. Prispeli k tomu spomínané škandály, sekularizácia a elitárstvo duchovenstva.

Podľa agentúry AP treba však povedať aj to, že mnohí sa nevedia dočkať, kedy uvidia pápeža a oslávia s ním vieru.