Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pápež na palube lietadla zosobášil letušku a stevarda

Na snímke pápež František a zosobášená dvojica Paola Podestová a Carlos Ciuffardih Foto: TASR/AP

Vatikánsky hovorca Burke uviedol, že pár plánoval uzavrieť sviatosť manželstva už skôr, odložil ju však v dôsledku zemetrasenia, ktoré v roku 2010 zasiahlo Čile.

Santiago 19. januára (TASR/Tablet.TV) - Pápež František zosobášil vo štvrtok v lietadle čilský pár. Dvojicu oddal počas svojho letu z čilskej metropole Santiago do prímorského mesta Iquique, kam prišiel celebrovať omšu pre zhruba 100.000 veriacich.

František asistoval pri uzavretí manželstva 39-ročnej letušky Paoly Podestovej a 41-ročného stevarda Carlosa Ciuffardiho, ktorí boli doteraz zosobášení len civilne, informoval Vatikánsky rozhlas.



Vatikánsky hovorca Greg Burke uviedol, že pár plánoval uzavrieť sviatosť manželstva už skôr, odložil ju však v dôsledku zemetrasenia, ktoré v roku 2010 zasiahlo Čile a neskoršie i pre viaceré ďalšie prekážky.

Dvojica je zamestnaná v leteckej spoločnosti Latam. Za svedka šiel páru šéf týchto aerolínií, informovala agentúra AP. Ženích po obrade na palube lietadla Airbus 321 novinárom povedal, že samotný František svadbu označil za "historickú" nakoľko podľa jeho slov doposiaľ nijaký pápež pár v lietadle neoddal.

"Všetko nastalo veľmi spontánne, nič nebolo pripravené. Pápež si vypočul náš príbeh a rozhodol sa, že nás zosobáši," povedala podľa Vatikánskeho rozhlasu nevesta.

Pápež po prílete do mesta Iquique celebroval na neďalekej pláži omšu pre zhruba 100.000 veriacich. Kresťanov na nej vyzval, aby boli pohostinní k migrantom a "vnímavými voči všetkým situáciám nespravodlivosti a novým formám vykorisťovania" a druhým ponúkali to, čo majú, "i keď sa zdá, že to nie je veľa".

Omša bola poslednou Františkovou verejnou zastávkou v Čile, ktorú absolvoval pred večerným odletom do susedného Peru, kde sa zdrží do nedele. V Peru František navštívi metropolu Lima, prístavné mesto Trujillo ležiace na severe krajiny a Puerto Maldonado v povodí Amazonky.