Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pápež František zostavil výbor kardinálov, ktorí mu pomôžu s reformami

Pápež František Foto: TASR/AP

Kardináli pápežovi pomôžu usporiadať zmeny v Rímskej kúrii, ktorej sa kladie za vinu niekoľko prešľapov a škandálov spojených s osem rokov trvajúcim pontifikátom pápeža Benedikta XVI.

Vatikán 13. apríla (TASR) - Pápež František zostavil výbor ôsmich kardinálov z celého sveta, ktorí mu budú radiť v otázkach reformy problematického ústredného riadenia cirkvi. Dnes o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdroje.

Kardináli pápežovi pomôžu usporiadať zmeny v Rímskej kúrii, ktorej sa kladie za vinu niekoľko prešľapov a škandálov spojených s osem rokov trvajúcim pontifikátom pápeža Benedikta XVI., ktorý odstúpil z funkcie vo februári.

Krajiny, z ktorých osem prelátov pochádza, zahŕňajú Taliansko, Čile, Indiu, Nemecko, Konžskú demokratickú republiku, Spojené štáty, Austráliu a Honduras. Prvé formálne stretnutie skupiny, ktorej tajomníkom bude taliansky arcibiskup, sa uskutoční až v októbri.

František zdedil katolícku cirkev v stave, kedy bojuje s prípadmi sexuálneho obťažovania detí kňazmi, údajnou korupciou, rivalitou v radoch jej ústredného vedenia a konfliktmi ohľadom spravovania škandálmi poznačenej Vatikánskej banky.

Benedikt XVI. zanechal Františkovi tajnú správu o problémoch v administrácii, ktoré vyplávali na povrch, keď tieto citlivé dokumenty začiatkom roku 2012 odcudzil a zverejnil Benediktov komorník Paolo Gabriele. Kauza sa neskôr stala známou ako "Vatileaks". Komorníka vatikánsky súd poslal za mreže na 18 mesiacov, avšak pápež mu vlani pred Vianocami udelil milosť a prepustili ho na slobodu.

Jednou z hlavných príčin, prečo kardináli počas konkláve v marci zvolili mimoeurópskeho pápeža, prvého za uplynulých 1300 rokov, bol hnev voči dominujúcim talianskym prelátom, ktorí riadili kúriu. Zmarili tak nádeje jedného z najväčších favoritov na Petrov stolec, milánskeho arcibiskupa Angela Scolu, všíma si Reuters.