Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež František dúfa, že globálny pakt OSN vyvolá súcit s migrantmi

Pápež František. Foto: TASR/AP

Odporcovia dokumentu tvrdia, že jeho prijatie prinesie chudobu a kriminalitu, zníži platy a vezme pracovné miesta občanom platiacim dane.

Vatikán 16. decembra (TASR) - Pápež František vyjadril v nedeľu nádej, že nový globálny pakt OSN o bezpečnej a riadenej migrácii vyvolá solidaritu a súcit s migrantmi.

Veriacim na Námestí sv. Petra vo Vatikáne povedal, že táto nezáväzná dohoda slúži ako orientačný bod pre medzinárodné spoločenstvo. Pápež dúfa, že medzinárodná komunita bude konať so "zodpovednosťou, solidaritou a súcitom voči tým, ktorí z rôznych dôvodov opúšťajú svoje krajiny".

Agentúra AP pripomína, že Valné zhromaždenie OSN sa zíde budúci týždeň, aby dohodu schválilo. V pondelok ju na konferencii v Maroku odsúhlasilo takmer 85 percent členských štátov OSN.

Prípravu Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) dokončili v júli v OSN po 18 mesiacoch rokovaní. Voči tomuto dohovoru sa však medzičasom objavili námietky a viacero európskych štátov vrátane Slovenska oznámilo, že sa k tejto iniciatíve nepripoja.

Odporcovia dokumentu tvrdia, že jeho prijatie prinesie chudobu a kriminalitu, zníži platy a vezme pracovné miesta občanom platiacim dane.