Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Pakistanský súd predĺžil väzbu expremiéra Chána do 26. septembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Chán je najpopulárnejším politikom v Pakistane.

Islamabad 13. septembra (TASR) - Pakistanský súd v stredu predĺžil väzbu bývalému premiérovi Imranovi Chánovi o ďalšie dva týždne v súvislosti s jeho stíhaním za zverejnenie tajných dokumentov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Väzba Imrana Chána sa predĺžila do 26. septembra," uviedol v stredu po skončení vypočutia expremiérov právnik.

Pakistanský súd koncom augusta rozhodol, že Chán bude väzobne stíhaný vo veci zverejnenia dokumentov, ktoré expremiér predložil ako dôkaz, že parlament mu vlani vyslovil nedôveru na popud Spojených štátov. Predtým ho odsúdili na tri roky väzenia za úplatkárstvo, iný súd napokon pozastavil účinnosť tohto verdiktu.

Chán je najpopulárnejším politikom v Pakistane. Tvrdí, že trestné stíhania vo viac než 200 prípadoch, ktoré proti nemu vedie prokuratúra, má za cieľ zabrániť mu v kandidatúre v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

Podľa agentúry DPA nastalo predĺženie Chánovej väzby v čase, kedy sa ostatné politické strany usilujú o získanie vplyvu pred voľbami. Bývalý trojnásobný premiér Naváz Šaríf v utorok oznámil, že sa po štyroch rokoch dobrovoľného exilu vráti späť do Pakistanu 21. októbra.