Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Počet obetí bombového atentátu v mešite v Pakistane stúpol na 100

Na snímke záchranári sa zhromažďujú na mieste samovražedného bombového útoku atentátnika na mešitu 30. januára 2023 v pakistanskom Péšávare. Foto: TASR/AP

Vedenie polície v Pešávare dodalo, že zranených je viac než 200 ďalších osôb, mnohí z nich sa nachádzajú v kritickom stave.

Pešávar 31. januára (TASR) - Na najmenej 100 sa zvýšil počet ľudí, ktorí prišli o život pri pondelkovom bombovom útoku samovražedného atentátnika v mešite pri policajnom veliteľstve v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. Potvrdili to v utorok tamojšie policajné zdroje a zároveň priznali závažné "bezpečnostné zlyhanie", ktoré viedlo k tragédii. TASR správu prevzala z agentúry AP.

K výbuchu došlo v pondelok počas poludňajších modlitieb. V mešite sa vtedy nachádzalo viac než 300 ľudí. Silná explózia spôsobila zrútenie časti mešity. Atentátnik sa podľa polície odpálil medzi veriacimi. Jeden z policajtov, ktorý útok prežil, povedal, že explózia nastala len niekoľko sekúnd po tom, čo imám začal modlitby.

Vedenie polície v Pešávare dodalo, že zranených je viac než 200 ďalších osôb, mnohí z nich sa nachádzajú v kritickom stave. Medzi zranenými sú väčšinou policajti, ktorí sa v čase útoku modlili v mešite.

Tamojšia polícia zároveň priznala bezpečnostné zlyhanie, ktoré viedlo k atentátu, a oznámila, že v prípade sa vedie dôkladné vyšetrovanie. Voči tým, ktorí zlyhali, budú vyvodené dôsledky, cituje AP.

Policajné veliteľstvo sa nachádza v zóne s prísnymi bezpečnostnými opatreniami. Orgány v celej krajine oznámili, že sú v stave zvýšenej pohotovosti. V hlavnom meste Islamabad sú na budovách a na vstupoch do mesta rozmiestnení ostreľovači.

"Teroristi chcú vzbudiť strach útokom na tých, ktorí si plnia svoju povinnosť a bránia Pakistan,"
uviedol vo vyhlásení tamojší premiér Šáhbáz Šaríf.