Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pak Kun-hje zložila prísahu ako doposiaľ prvá kórejská prezidentka

Pak Kun-hje Foto: TASR/AP

Pak Kun-hje zložila prísahu pred desiatkami tisícov ľudí, ktorí sa zišli pred budovou Národného zhromaždenia v hlavnom meste Soul.

Soul 25. februára (TASR) - Pak Kun-hje, najstaršia dcéra bývalého juhokórejského diktátora, zložila dnes prísahu ako doposiaľ prvá prezidentka krajiny. Jej nástup do najvyššej štátnej funkcie prišiel dva týždne po tom, ako susedná KĽDR uskutočnila svoj tretí jadrový test.

Pak Kun-hje (61), dcéra Pak Čong-hia, ktorý viedol krajinu v období rokov 1963-79, nahradila v prezidentskom úrade svojho konzervatívneho kolegu I Mjong-baka po tom, ako zvíťazila v decembrových prezidentských voľbách.

Novozvolená štátnička prisľúbila, že voči KĽDR bude presadzovať umiernenejší prístup ako jej predchodca, za pôsobenia ktorého panovali medzi oboma krajinami napäté vzťahy.

Pak Kun-hje zložila prísahu pred desiatkami tisícov ľudí, ktorí sa zišli pred budovou Národného zhromaždenia v hlavnom meste Soul.

Hlavnými bodmi jej prezidentského programu je KĽDR, s ktorou je Kórejská republika stále oficiálne vo vojnovom stave. Kórejskú vojnu, ktorá trvala v období rokov 1950-53, totiž neukončila mierová dohoda, ale iba vyhlásenie prímeria.

Prezidentka sa chce takisto sústrediť na oživenie ekonomiky, ktorá je štvrtou najsilnejšou v Ázii.