Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

P. Novotný píše Putinovi: O pomníku vlasovovcom si rozhodneme sami

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR - Michal Svítok

Řeporyje majú tisíckrát lepšiu historickú skúsenosť s vlasovovcami než s vami, vy karikatúry seba samých s atómovým kufríkom za zadkom a hlavou plnou vodky a čierneho svedomia, uviedol v liste.

Praha 27. novembra (TASR) - Mestská časť Praha-Řeporyje nemieni diskutovať s Ruskom o svojom zámere vybudovať pomník vlasovovcom za ich zásluhy pri oslobodzovaní českej metropoly na sklonku druhej svetovej vojny. Starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) takto v stredu reagoval na pondelkové vyjadrenie ruského veľvyslanectva v Prahe, podľa ktorého by pomník bol porušením medzinárodných záväzkov Česka vyplývajúcich z dohovoru o nepremlčateľnosti vojnových zločinov. Informoval o tom na svojej internetovej stránke Český rozhlas.

Novotný zverejnil v stredu na svojom twitterovom účte list adresovaný ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v ktorom píše, že vlasovovcov si Řeporyje pamätajú ako záchrancov, ktorých útok na východný breh Vltavy v máji 1945 bol jedným z rozhodujúcich okamihov Pražského povstania a zásadným spôsobom rozhodol o tom, že Praha neskončila v rozvalinách.

Podľa Novotného sú Řeporyje suverénna mestská časť, ktorá si o budovaní pomníkov rozhoduje sama. "Nebudeme o našom zámere vybudovať im (vlasovovcom) pomník ani o ich historickej úlohe s nikým zvonku diskutovať - a už vôbec o tom nebudeme diskutovať s Ruskom, symbolom okupačnej moci, lži a porušovania ľudských práv," napísal Novotný.

"Řeporyje majú tisíckrát lepšiu historickú skúsenosť s vlasovovcami než s vami, vy karikatúry seba samých s atómovým kufríkom za zadkom a hlavou plnou vodky a čierneho svedomia," uviedol v liste Putinovi, ktorý chcel v stredu osobne doručiť na ruskú ambasádu v Prahe.

Takzvaní vlasovovci boli občania Sovietskeho zväzu, ktorí sa v nemeckom zajatí nechali naverbovať do Ruskej oslobodeneckej armády (ROA). S Nemcami potom od začiatku roka 1945 bojovali proti Sovietom, na konci vojny ale pomohli oslobodiť Prahu. Zomrelo ich pri tom zhruba 300. O ich prispeniu k oslobodeniu Prahy sa za minulého režimu mlčalo. Rusko ich zásluhy neuznáva. Veliteľ ROA generál Andrej Vlasov bol po skončení vojny Sovietmi popravený, uvádza Český rozhlas.