Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Oxfordská univerzita dostala miliónový dar pre chudobných študentov

Oxfordská univerzita Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Oxfordská univerzita dnes oznámila, že britsko-americký finančník Michael Moritz jej daroval 75 miliónov libier na pomoc chudobným študentom, ktorí majú záujem a predpoklady tam študovať.

Londýn 11. júla (TASR) - Oxfordská univerzita dnes oznámila, že britsko-americký finančník Michael Moritz jej daroval 75 miliónov libier (95 miliónov eur) na pomoc chudobným študentom, ktorí majú záujem a predpoklady tam študovať.

Finančný dar odovzdal Moritz, partner finančnej skupiny Sequoia Capital z amerického Silicon Valley, a jeho manželka, americká spisovateľka Harriet Heymanová.

Oxfordská univerzita uviedla, že peniaze poputujú do fondu pre podporu študentov, ktorí pochádzajú z rodín s nižším príjmom ako 16.000 libier. V prvom roku štúdia získa podporné štipendium z tohto fondu približne 100 študentov.

Moritz, rodák z Walesu, vyštudoval na Oxfordskej univerzite históriu.

Počet študentov, ktorí sa prihlásili na štúdium na univerzitách v Británii, sa v tomto roku znížil. Dôvodom je opatrenie vlády premiéra Davida Camerona, ktorá od blížiaceho sa semestra trojnásobne zvýšila poplatky za štúdium. Univerzita môže za rok inkasovať od študentov niektorých finančne náročnejších študijných odborov až 9000 libier (11.420 eur). Študenti, ktorí získajú štipendium, zaplatia najviac 3500 libier (4440 eur).