Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Otec predpokladaného strelca z Utrechtu: Ak to urobil, nech pyká

Forenzný expert zbiera stopy v električke, kde sa dnes strieľalo v Utrechte 18. marca 2019. Holandská polícia zatkla podozrivého muža, 37-ročného Tureka Gökmena Tanisa, zo smrtiacej streľby v električke v Utrechte. Ozbrojený muž zastrelil v pondelok dopoludnia v električke v Utrechte troch ľudí a ďalších päť osôb zranil. Z miesta činu ušiel a polícia po ňom rozbehla rozsiahle pátranie. Podľa skorších vyjadrení predstaviteľov polície aj starostu mesta išlo pravdepodobne o teroristický útok. Foto: TASR/AP

Holandské médiá citovali v správach svedkov, podľa ktorých strelec očividne mieril v električke na jednu konkrétnu ženu a ďalších ľudí, ktorí sa jej snažili pomôcť.

Utrecht 18. marca (TASR) - Holandská polícia po rozsiahlom pátraní zatkla muža, ktorý údajne zastrelil v pondelok dopoludnia v električke v Utrechte troch ľudí a ďalších päť osôb zranil. Niektorí sú stále v kritickom stave.

Podľa skorších vyjadrení predstaviteľov polície aj starostu mesta mohlo ísť o teroristický útok, nevylučujú však ani iný motív, napríklad rodinný spor, napísala tlačová agentúra AFP.

Polícia dodala, že zatknutie sa jej podarilo po tom, čo zverejnila fotografiu podozrivého Gökmena Tanisa (37) pochádzajúceho z Turecka. Ozbrojení príslušníci protiteroristického policajného útvaru cez deň obkľúčili budovu neďaleko miesta činu.

Po zatknutí podozrivého úrady v Utrechte znížili stupeň teroristického ohrozenia z najvyššieho piateho na štvrtý, ktorý zodpovedá stavu vo zvyšku Holandska.

Holandský premiér Mark Rutte vyhlásil, že teroristický útok "nemožno vylúčiť", a prisľúbil, že Holandsko "nikdy neustúpi netolerantnosti".

Otec podozrivého Mehmet Tanis uviedol, že jeho syn by mal byť potrestaný, ak sa preukáže jeho vina. Otec žije v stredotureckej provincii Kayseri.

Mehmet Tanis tiež povedal pre súkromnú tlačovú agentúru Demirören, že so synom sa nerozprával 11 rokov, a zdôraznil: "Ak to spáchal, mal by si odpykať trest." Otec vysvetlil, že po rozvode sa v roku 2008 vrátil do vlasti a odvtedy sa so synom nerozprával. Mehmet Tanis sa v Turecku znovu oženil, zatiaľ čo matka podozrivého zostala v Holandsku.

"Nemal agresívne postoje - ale prešlo 11 rokov. Čo sa stalo? Čo prežil? Vôbec nič neviem," vyhlásil Mehmet Tanis.

Medzitým turecká tlačová agentúra Anadolu priniesla informáciu, že podľa príbuzných strieľal muž v Utrechte na niekoho blízkeho rodine z dôvodu "rodinných záležitostí".

Holandské bezpečnostné sily boli po streľbe v električke vo vysokom stave pohotovosti a boli rozmiestnené na letiskách a v mešitách.

Po útoku bolo vidieť telo zakryté bielou plachtou, ležiace na električkovej trati. "Vo vyšetrovaní sa opierame o predpoklad, že to bol teroristický útok," uviedol na Twitteri už skôr starosta Utrechtu Jan van Zanen.

Van Zanen a utrechtská polícia oznámili, že zabití boli traja ľudia. Pôvodne informovali o deviatich zranených, ale neskôr tento údaj opravili na päť zranených.

Mešity v Utrechte zatvorili po útoku na celý deň, uviedla holandská tlačová agentúra ANP. K útoku došlo len niekoľko dní po tom, ako údajný belošský rasista zastrelil v dvoch mešitách na Novom Zélande 50 ľudí.

Niekoľko hodín po streľbe v električke starosta Utrechtu odvolal odporúčanie občanom, aby nevychádzali z budov, hoci okolie miesta udalosti, kde pracovali forenzní experti, polícia nechala uzavreté, napísala agentúra AFP.

Holandské médiá citovali v správach svedkov, podľa ktorých strelec očividne mieril v električke na jednu konkrétnu ženu a ďalších ľudí, ktorí sa jej snažili pomôcť.

Podozrivý Tanis bol údajne pred dvoma týždňami na súde v prípade znásilnenia, oznámila holandská verejnoprávna stanica NOS. Jeden svedok stanici povedal, že videl zranenú osobu vybiehať z električky s krvou na rukách a oblečení, potom spadla na zem.

"Priviedol som ju do svojho auta a pomohol jej. Keď prišla polícia, bola v bezvedomí," dodal nemenovaný svedok stanici NOS.