Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Osobný vlak, ktorý narazil do nákladného, nemal vojsť na koľaj

Na snímke vlak po zrážke. Západné Nemecko, 5.12.2017. Foto: TASR/AP

Zrážka vlakov na trati medzi Krefeldom a Kolínom nad Rýnom si podľa údajov polície vyžiadala deväť ťažko a 41 ľahko zranených osôb.

Bonn/Meerbusch 6. decembra (TASR) - Osobný vlak, ktorý v utorok narazil do stojacej nákladnej súpravy na západe Nemecka pri meste Meerbusch, nemal vojsť na obsadený úsek trate. Pre agentúru DPA to v stredu uviedol Gerd Münnich, hovorca spolkového úradu pre vyšetrovanie železničných nehôd so sídlom v Bonne.

Zrážka vlakov na trati medzi Krefeldom a Kolínom nad Rýnom si podľa údajov polície vyžiadala deväť ťažko a 41 ľahko zranených osôb. Vyšetrovatelia hodnotia túto udalosť ako vážnu nehodu, pri ktorej môžu materiálne škody prekročiť dva milióny eur.

Príčina vjazdu osobného vlaku na úsek, kde došlo ku kolízii, je stále nejasná. Hovorca vyšetrovateľov zdôraznil, že zatiaľ nemožno pripisovať vinu strojvodcovi, keďže treba najskôr preveriť, či mu napríklad nebola dávaná nesprávna návesť.

Okrem záznamov z tachografov oboch vlakov vyšetrovatelia zaistili aj údaje zo stavadiel a nahrávky rádiovej komunikácie medzi železničiarmi. Z doterajších zistení je zrejmé, že nákladný vlak dopravcu DB Cargo, ktorý smeroval z bavorského Dillingenu do Rotterdamu v Holandsku, zastavil v súlade s predpismi pred stanicou Meerbusch-Osterath, kde čakal na povolenie na vjazd. Regionálny osobný vlak spoločnosti National Express, ktorý doň narazil, smeroval z Kolína nad Rýnom do Krefeldu.

Podľa údajov hasičského zboru v Meerbuschi sa v osobnom vlaku nachádzalo 155 osôb. Pri náraze sa vykoľajilo viacero vozňov oboch súprav. Horším následkom zrejme zabránilo intenzívne brzdenie osobného vlaku po tom, ako strojvodca spozoroval prekážku na trati.

Záchranné práce spočiatku sťažovalo, že súprava s cestujúcimi bola pod napätím v dôsledku strhnutia trakčného vedenia. Odstraňovanie následkov nehody pokračovalo aj v stredu a namiesto osobných vlakov premávali medzi mestami Neuss a Krefeld autobusy.