Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN zasadá ohľadne humanitárnej pomoci pre vojnou sužovaný Jemen

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z 27 miliónov obyvateľov krajiny potrebuje humanitárnu pomoc 18,8 milióna, tvrdí OSN.

Ženeva 25. apríla (TASR) - Zástupcovia členských štátov OSN sa stretávajú dnes vo švajčiarskej Ženeve so zámerom dohodnúť sa na poskytnutí pomoci Jemenu, kde vojna pokračujúca už tretí rok vystavila hladu 17 miliónov obyvateľov. OSN vlani vyhlásila, že bude na tento rok potrebovať 2,1 miliardy dolárov, vyzbierať sa však dosiaľ podarilo iba 15 percent z tejto požadovanej sumy.

"Ak nebudeme konať pohotovo, rozhodne a sústredene, hladomor bude v Jemene realistickým scenárom," oznámila táto medzinárodná organizácia vo vyhlásení deň pred stretnutím v Ženeve. Konferenciu v Paláci národov na ministerskej úrovni otvorí generálny tajomník OSN António Guterres.

Prítomní budú aj zástupcovia jednotlivých útvarov OSN a medzinárodných finančných inštitúcií.

Jemen sužuje vojenský konflikt regionálneho a náboženského charakteru, v ktorom vystupuje Saudskou Arábiou podporovaná vláda proti Iránom podporovaným povstalcom, ktorí v roku 2014 obsadili hlavné mesto Saná a jeho okolie. Boje sa zintenzívnili v marci 2015, keď Rijád a ďalšie sunnitské krajiny spustili letecké údery proti šiitským povstalcom.

Ešte pred eskaláciou konfliktu panovala v Jemene rozsiahla chudoba, nízka úroveň rozvoja a environmentálne problémy. Z 27 miliónov obyvateľov krajiny potrebuje humanitárnu pomoc 18,8 milióna, tvrdí OSN.