Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

OSN upozorňuje na znepokojivú humanitárnu situáciu v Nigérii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

OSN požaduje na realizáciu Plánu humanitárnej reakcie pre Nigériu na rok 2023 vyčleniť 1,3 miliardy dolárov, no zatiaľ sa jej podarilo získať len štvrtinu z tejto sumy, upozorňuje AFP.

Ženeva 28. júna (TASR) — Organizácia Spojených národov (OSN) v stredu upozornila na znepokojivú humanitárnu situáciu v konfliktami zmietanej severovýchodnej Nigérii, kde čoraz viac ľudí potrebuje pomoc. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V Nigérii už 14 rokov prebieha krvavý konflikt medzi armádou a džihádistickými skupinami vrátane organizácie Boko Haram. Vyžiadal si viac ako 40.000 obetí, ďalšie dva milióny ľudí museli opustiť svoje domovy.

"Musíme konať rýchlo, aby sa situácia na severovýchode Nigérie nestala ešte katastrofickejšou," povedal na tlačovej konferencii v Ženeve humanitárny koordinátor OSN pre Nigériu Matthias Schmale. Dodal, že pomoc v tejto africkej krajine potrebuje približne šesť miliónov ľudí, čo je o pol milióna viac, ako vlani.

"Viac ako 500.000 ľudí trpí kritickým nedostatkom jedla, sú len krok od hladomoru. Preto bijeme na poplach," dodal Schmale.

OSN požaduje na realizáciu Plánu humanitárnej reakcie pre Nigériu na rok 2023 vyčleniť 1,3 miliardy dolárov, no zatiaľ sa jej podarilo získať len štvrtinu z tejto sumy, upozorňuje AFP.

Schmale tiež konštatoval, že v Nigérii hrozí akútna podvýživa až 700.000 deťom mladším ako päť rokov. Aj zástupca Detského fondu OSN (UNICEF) v Nigérii Cristian Munduate vyhlásil, že sa v tejto súvislosti "míňajú zásoby".

Prezidentského úradu sa v Nigérii koncom mája uja 71-ročný Bola Tinubu. Schmale vyjadril nádej, že pod vedením novej hlavy štátu sa podarí v Nigérii dosiahnuť mier. Situáciu v krajine však okrem zmeny klímy a nedostatku potravín zhoršujú aj zvyšujúce sa ceny palív a hnojív.