Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spolu so splnomocnencom pre Sýriu odchádza aj koordinátor pre pomoc

Jan Egeland, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Možných nástupcov týchto predstaviteľov OSN zatiaľ nemenovala.

Ženeva 18. októbra (TASR) - Koordinátor OSN pre humanitárnu pomoc v Sýrii Jan Egeland vo štvrtok oznámil, že koncom novembra odstúpi z funkcie zároveň s doterajším splnomocnencom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Bola to veľmi vyčerpávajúca práca navyše," vysvetlil Egeland počas vystúpenia v Ženeve. Popri funkcii koordinátora pre humanitárnu pomoc v Sýrii, v ktorej odslúžil tri roky, totiž tento nórsky diplomat naďalej viedol organizáciu Nórska rada pre utečencov.

Egeland ohlásil svoj odchod iba deň po tom, ako tak urobil de Mistura, ktorý opísal dôvody svojho rozhodnutia ako "čisto osobné". Možných nástupcov týchto predstaviteľov OSN zatiaľ nemenovala.

"Táto práca ešte nie je dokončená ani z polovice," konštatoval Egeland. Hoci vníma pozitívne vývoj v Sýrii, akým je utíchnutie bojov v provincii Idlib, zdôraznil tiež, že zastavenie násilia nie je to isté ako mier.

"Mier sa vybuduje prostredníctvom ľudských práv, prostredníctvom uplatňovania vlády zákona a vtedy, ak budú príležitosti na bezpečný a dôstojný návrat tých, čo ušli," vyjadril sa Egeland na tlačovej konferencii.