Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN vyzýva Španielsko na vyšetrenie prípadov zmiznutí vo Francovej ére

Generál Franco Foto: theguardian.com

Tím OSN strávil nedávno v Španielsku týždeň vypočúvaním stoviek členov rodín, ktorých príbuzní počas frankistickej éry z nevysvetlených príčin zmizli.

Madrid 1. októbra (TASR) - Tím odborníkov Pracovnej skupiny OSN pre násilné a nedobrovoľné zmiznutia vyzval španielske orgány, aby vyšetrili roky opomínané správy o zmiznutiach ľudí počas 36 rokov diktatúry generála Francisca Franca.

Experti OSN vo svojej predbežnej správe, ktorá bola zverejnená v pondelok, konštatujú "poľutovaniahodnú beztrestnosť" v prípadoch zmiznutí. V správe sa uvádza, že v Španielsku sa nekoná žiadne efektívne vyšetrovanie tisícov trestných činov zmiznutia. OSN preto vyzýva španielske úrady, aby boli pri vyšetrovaní zločinov diktatúry "aktívnejšie", keďže doteraz podnikli len "obmedzené kroky" smerujúce k vyriešeniu prípadov.

Tím OSN strávil nedávno v Španielsku týždeň vypočúvaním stoviek členov rodín, ktorých príbuzní počas frankistickej éry z nevysvetlených príčin zmizli. Konečnú verziu svojej správy tím OSN zverejní na budúci rok.

Generál Francisco Franco vládol v Španielsku od roku 1939 až do svojej smrti v roku 1975.