Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

OSN: Nepokoje v Sudáne si vyžiadali vyše 180 obetí a stovky zranených

Muž sedí pri zatvorených obchodoch v Chartúme v pondelok 17. apríla 2023. Foto: TASR/AP

O situácii v Sudáne plánuje v pondelok rokovať za zatvorenými dverami aj Bezpečnostná rada OSN.

New York 17. apríla (TASR) - Viac než 180 ľudí zahynulo a 1800 ďalších utrpelo zranenia počas tri dni trvajúcich bojov medzi znepriatelenými frakciami v Sudáne, oznámil v pondelok osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN v tejto africkej krajine Volker Perthes. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Perthes zároveň v súvislosti s vlnou násilia medzi sudánskou armádou a polovojenskými jednotkami poznamenal, že situácia v Sudáne je "veľmi premenlivá a je ťažké odhadnúť, kam sa posúva".

K násiliu došlo po niekoľkých týždňoch mocenských bojov medzi dvoma generálmi, ktorí sa chopili moci po prevrate v roku 2021 - hlavným veliteľom sudánskej armády a šéfom vojenskej junty Abdalom Fattáhom Burhánom a jeho zástupcom, generálom Mohamedom Hamdanom Dagalom. Ten stojí na čele vplyvných polovojenských Síl rýchlej podpory (RSF).

O situácii v Sudáne plánuje v pondelok rokovať za zatvorenými dverami aj Bezpečnostná rada OSN, pripomína AFP.

Napätie medzi oboma stranami eskalovalo v posledných mesiacoch. Príčinou je spor o to, akým spôsobom by mali byť RSF integrované do armády a kto by mal na tento proces dohliadať. Je to kľúčový prvok rozhovorov o finalizácii dohody, ktorá by v Sudáne po vojenskom prevrate z roku 2021 opäť nastolila civilnú vládu.