Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

OSN chce predĺžiť o rok platnosť dohody o vývoze obilia z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Poľnohospodári podľa koordinátora humanitárnej pomoci OSN Martina Griffithsa potrebujú čo najskôr vedieť, či sa im oplatí siať k budúcemu roku.

Ženeva 10. októbra (TASR) - OSN navrhuje, aby sa platnosť dohody o vývoze obilia z Ukrajiny, ktorá sa skončí 22. novembra, predĺžila o rok. Uviedol to v pondelok koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Griffiths vyjadril presvedčenie, že táto dohoda bude aj v skutočnosti predĺžená. "Dohoda musí platiť dlhšie než len štyri mesiace," povedal.

Poľnohospodári podľa jeho slov potrebujú čo najskôr vedieť, či sa im oplatí siať k budúcemu roku.

V piatok 22. júla tohto roka boli pod záštitou OSN podpísané dve dohody, pripomína AFP. Jedna s platnosťou 120 dní umožnila vývoz ukrajinského obilia, ktoré bolo držané v prístavoch v dôsledku ruskej invázie, a druhá má uľahčiť vývoz ruského obilia a hnojív v čase sankcií uvalených voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu.

Rusko sa však sťažuje, že ani po uzavretí tejto dohody nemôže predávať svoje potraviny a hnojivá. Západné sankcie totiž postihujú jeho finančný i logistický sektor.

Griffiths povedal, že OSN by chcela dohodu rozšíriť tak, aby sa vzťahovala na viac druhov hnojív.