Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

OSN: Boje vyhnali z domovov už vyše 123.000 obyvateľov Gazy

Plamene a dym stúpajú pri explózii po izraelskom leteckom útoku na Gazu 8. októbra 2023. Foto: TASR/AP

V Gaze žije približne 2,3 milióna Palestínčanov. Od roku 2007, keď sa k moci dostalo militantné hnutie Hamas, je táto pobrežná enkláva vystavená izraelskej blokáde.

Jeruzalem 9. októbra (TASR) - Od vypuknutia konfliktu medzi palestínskymi militantmi z hnutia Hamas a Izraelom bolo v pásme Gazy vysídlených vyše 123.000 ľudí, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Palestínske ministerstvo zdravotníctva predtým uviedlo, že pri izraelských leteckých a delostreleckých úderoch na pásmo Gazy, ktoré sú odvetou za masívny útok Hamasu na Izrael, zahynulo už najmenej 493 Palestínčanov a 2751 utrpelo zranenia, píše agentúra Reuters.

Na izraelskej strane evidujú už najmenej 700 mŕtvych a takmer 2400 zranených v dôsledku útokov palestínskych militantov, uvádzajú izraelské médiá.

"Viac ako 123 538 ľudí v Gaze bolo vnútorne vysídlených, väčšinou v súvislosti... s obavami o bezpečnosť a zničenia ich domovov," informovala OCHA s tým, že vyše 73.000 ľudí sa ukrýva v školách, pričom niektoré z nich sú označené ako núdzové prístrešky.

Hovorca úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) očakáva, že počet vnútorne vysídlených osôb bude zrejme naďalej stúpať. Dodal, že v školách je elektrina a utečencom poskytujú jedlo, čistú vodu, ako aj psychologickú podporu a lekársku starostlivosť.

V Gaze žije približne 2,3 milióna Palestínčanov. Od roku 2007, keď sa k moci dostalo militantné hnutie Hamas, je táto pobrežná enkláva vystavená izraelskej blokáde.

Hamas spustil v sobotu ráno z pásma Gazy rozsiahle raketové útoky na Izrael, pričom militanti z tohto hnutia súčasne na mnohých miestach prenikli cez hranice. Izrael reagoval masívnymi leteckými a delostreleckými útokmi na Gazu, pričom sa stále snaží vytlačiť skupiny militantov zo svojho územia.