Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Organizátori dočasne ukončia protesty v Londýne, chcú rokovať s vládou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupinu Extinction Rebellion založili vlani v Británii akademici a stala sa jedným z najrýchlejšie rastúcich environmentálnych hnutí.

Londýn 22. apríla (TASR) - Organizátori klimatických protestov, ktoré v uplynulom týždni ochromili blokádami rôzne časti Londýna, oznámili, že dočasne ukončia protestné akcie s cieľom začať rokovania s vládou. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia Sky News.

Predstavitelia skupiny Extinction Rebellion, ktorá protesty organizovala, chcú podľa svojich slov dokázať, že "sú disciplinovaní a protesty dokážu nie len začať, ale podľa potreby aj ukončiť".

"Vzhľadom na našu silu budeme požadovať začiatok rokovaní (s vládou) s cieľom presadiť naše požiadavky," vyhlásil pred zhromaždeným davom na moste Waterloo v Londýne Chris Packham - popredný britský prírodovedec a podporovateľ protestného hnutia.

Packham ďalej dodal, že ešte pred tým, ako sa ministri začnú znova venovať brexitu, musia ich "požiadať, aby sa zamysleli nad niečím omnoho závažnejším - nad záchranou našej planéty".

Britská polícia v súvislosti s protestmi organizovanými skupinou Extinction Rebellion zadržala od pondelka 963 osôb a voči 40 ľuďom vzniesla obvinenia.

Skupinu Extinction Rebellion založili vlani v Británii akademici a stala sa jedným z najrýchlejšie rastúcich environmentálnych hnutí. Jej aktivisti žiadajú, aby sa boj proti klimatickým zmenám stal hlavnou prioritou vlády.