Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ nás kritizuje, lebo robíme silnú a hlbokú reformu, bráni sa Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval na jednodňovú návštevu do Mníchova.

Budapešť 22. marca (TASR) – Maďarská vláda robí silnú, rýchlu a hlbokú reformnú politiku, preto niet divu, že sa jej dostáva kritiky z Európskej únie.

Vyhlásil to dnes v rozhovore pre bavorský verejnoprávny rozhlas Bayerischer Rundfunk maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý pricestoval na jednodňovú návštevu Mníchova.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Orbánov hovorca Péter Szijjártó pripomenul, že predseda maďarskej vlády v rozhovore vyjadril názor, že dôvodom politických útokov voči Maďarsku je, že maďarskí voliči nevpustili liberálov do parlamentu a spôsobili, že socialisti sa stali bezvýznamnými. „Týchto sa teraz snažia obnoviť zvonka,“ konštatoval Orbán.

Podľa premiéra maďarský systém spravodlivosti je v celku demokratickejší, než nemecký, či rakúsky, pretože v nich je justícia pod dozorom štátu, pričom v Maďarsku má v rukách dohľad parlament.

O slobode tlače Orbán povedal, že Maďarsko sa nemusí hanbiť, lebo časť maďarských médií je v nemeckých rukách a títo majitelia sa nikdy nesťažovali, že by mali problém so slobodou tlače.

Na margo konkurencieschopnosti svojej krajiny maďarský premiér podotkol, že o maďarskom pokroku svedčí najlepšie skutočnosť, že bavorské spoločnosti investovali v Maďarsku viac, než v Číne alebo v Indii.

V programe Orbánovej návštevy Mníchova figuruje schôdzka s vedením spoločností Siemens a Audi, ďalej sa stretne s bavorským ministrom financií Markusom Söderom a s premiérom nemeckej spolkovej republiky Bavorsko Horstom Seehoferom.