Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán odhalil pomník obetiam sovietskej okupácie

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Odhalenie pomníka v Starom Budíne je prejavom úcty k pamiatke obetí komunizmu a spomienkou na ľudí odvlečených do gulagov, zdôraznil Orbán.

Budapešť 19. júna (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odhalil v utorok v Budapešti pomník obetiam sovietskej okupácie. Pri tejto príležitosti vyhlásil, že Maďari sa po druhej svetovej vojne naučili, že najväčšou hodnotou ich krajiny je suverenita. Informovala o tom agentúra MTI.

"Cenu svojej slabosti a straty suverenity sme zaplatili státisícmi deportovaných, odvlečených a vysťahovaných," povedal Orbán počas prejavu v budapeštianskej mestskej časti Starý Budín (Óbuda).

Maďari si podľa jeho slov zároveň uvedomujú, že právo na mier, slobodu a nezávislosť je dôležité nielen pre nich, ale aj pre iné národy.

Orbán tiež vyhlásil, že ľavica v západnej Európe oslavovala komunizmus ešte aj v časoch, keď "pod tlakom červenej diktatúry zomierali milióny ľudí". Títo politici si podľa jeho slov neboli ochotní priznať, že k zjednoteniu Európy viedla cesta "prostredníctvom búrania sôch Marxa a Lenina".

Odhalenie pomníka v Starom Budíne je prejavom úcty k pamiatke obetí komunizmu a spomienkou na ľudí odvlečených do gulagov, zdôraznil Orbán.

Predsedníčka Organizácie maďarských politických väzňov a účastníkov nútených prác v Sovietskom zväze (SZORAKÉSZ) Erzsébet Menczerová pripomenula, že posledný sovietsky vojak opustil Maďarsko 19. júla 1991.

"Kým nacistické zločiny boli vždy otvorene odsudzované, komunistická genocída bola zamlčovaná a skresľovaná," konštatovala Menczerová, podľa ktorej treba ďalej bojovať proti aplikovaniu takéhoto dvojakého metra.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach