Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vieme, čo je demokracia, lebo sme poznali diktatúru, vyhlásil Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Viktor Orbán privítal albánskeho premiéra Salima Berishu ako "oddaného bojovníka za slobodu".

Budapešť 19. marca (TASR) – Krajiny strednej Európy vedia, čo je demokracia, pretože poznajú diktatúru, vyhlásil dnes v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán po schôdzke s albánskym premiérom Salim Berishom.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Orbán poznamenal, že vždy si so záujmom vypočuje poznámky o demokracii od tých ľudí, ktorí nikdy nežili v diktatúre. Ako dodal, pre neho sú dôležité myšlienky o demokracii od tých, ktorí žili v diktatúre.

"Jednu z najbrutálnejších diktatúr zažilo práve Albánsko. Ak niekto vie, aká je demokracia, aká je sloboda, tak to sú určite Albánci," konštatoval Orbán, ktorý Berishu privítal ako "oddaného bojovníka za slobodu".

Albánsko podľa maďarského premiéra spĺňa všetky štandardy potrebné na členstvo v Európskej únii. Situácia albánskej demokracie a politické spory v tejto krajine nie sú dôvodom na to, aby si únia od Albánska udržiavala akýkoľvek dištanc, zdôraznil maďarský premiér.

Albánsko je dôležitá krajina a bude v budúcnosti ešte dôležitejšia. Ide o krajinu, ktorá zaznamenáva hospodársky rast a z pohľadu bezpečnostnej stability Európy sa nachádza v jednom z najdôležitejších regiónov, povedal Orbán s poznámkou, že Maďarsko považuje Albánsko a celý Balkán za svojho strategického partnera.

Berisha sa okrem iného vyjadril v prospech posilnenia vzájomných vzťahov v oblasti hospodárstva a vzdelávania. Vyjadril vďaku za podporu Maďarska v otázke členstva Albánska v Severoatlantickej aliancii.

Albánsky hosť zdôraznil, že jeho krajina je stále silnejšia a jej ekonomická klíma je čoraz lepšia. Ako príklad uviedol výstavbu nových diaľnic, ku ktorým očakávajú aj maďarských investorov.