Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia vyzvala OSN a LAŠ, aby zasiahli a zabránili katastrofe

Foto: TASR/AP

Ozbrojené sily vlády prezidenta Bašára Asada pokračovali dnes v ostreľovaní povstalcami kontrolovaných miest okolo Damasku a v južnej provincii Dará, informovali opoziční aktivisti.

Bejrút/Ammán 25. augusta (TASR) - Hlavná sýrska opozičná skupina vyzvala dnes OSN a Ligu arabských štátov (LAŠ), aby zakročili s cieľom zabrániť "katastrofe" vo vojnou sužovanej krajine, najmä v provincii Homs.

Sýrska národná rada (SNC) vo vyhlásení uviedla, že medzinárodné organizácie by mali "rýchlo intervenovať, aby zachránili ľudí obliehaných v Homse a zabránili... katastrofe".

Člen SNC Nadži Tájra pre agentúru DPA povedal, že obyvatelia Homsu sú mimoriadne ohrození, keďže sú už vyše 80 dní v obkľúčení vládnych síl, ktoré uzavreli všetky zásobovacie cesty do oblasti.

Ozbrojené sily vlády prezidenta Bašára Asada pokračovali dnes v ostreľovaní povstalcami kontrolovaných miest okolo Damasku a v južnej provincii Dará, informovali opoziční aktivisti. Prudké boje prebiehali aj v provincii Dajr az-Zaur pri hranici s Irakom, kde zahynulo 15 ľudí.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva, sídliace v Londýne, hlásilo vyše 130 zabitých ľudí počas dnešného dňa, prevažne v okolí metropoly.

Asadov režim medzitým podľa správ opustil po prvý raz veliteľ väčšej vojenskej formácie. Jordánske médiá informovali, že generál Muhammad Músá Šajrat dnes prešiel cez hranicu do Jordánska, kam dorazilo aj ďalších približne 500 sýrskych utečencov.

Meno generála, veliteľa 7. divízie, sa v januári objavilo na zozname Koordinačného výboru sýrskej revolúcie v meste Džásim. Aktivisti vtedy zostavili zoznam dôstojníkov, ktorí sa podľa nich podieľali na brutálnom potláčaní protestného hnutia.