Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Opozícia v parlamente kritizovala Orbánovu vládu za vysokú infláciu

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Politici opozičných strán Demokratická koalícia (DK) a Jobbiku počas pondelňajšieho rokovania často používali pojem Orbánovská inflácia.

Budapešť 17. apríla (TASR) - Hodinou otázok sa v pondelok skončila dvojtýždňová plenárna schôdza maďarského Národného zhromaždenia. Opozícia na nej ostro kritizovala vládu premiéra Viktora Orbána za enormne vysokú infláciu. Kabinet však tvrdí, že maďarská ekonomika je v dobrom stave, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server 24.hu.

Politici opozičných strán Demokratická koalícia (DK) a Jobbiku počas pondelňajšieho rokovania často používali pojem "Orbánovská inflácia".

Poslanec DK Gergely Arató sa pýtal predstaviteľov vlády, čo urobili s ekonomikou, prečo sú ceny potravín enormne vysoké. Príčinou vysokej inflácie je podľa Aratóa nezodpovedné oslabenie forintu a nepredvídateľná hospodárska politika vlády. "Orbánova vláda rozpútala v krajine túto ekonomickú nočnú moru, ktorú nazývame Orbánovská inflácia," povedal opozičný politik, ktorý pripomenul, že jeden kilogram chleba stojí tisíc forintov (2,67 eur).

V reakcii štátny tajomník ministerstva financií András Tállai zdôraznil, že keď vládla ľavica, krajina sa dostala do platobnej neschopnosti, nezamestnanosť bola vysoká, štátny dlh enormný, reálna hodnota dôchodkov a príjmov sa znižovala. V porovnaní s tým sú teraz podľa jeho slov výsledky ekonomiky dobré, nezamestnanosť sa znížila, príjmy sa zvyšujú.

Poslanec Jobbiku Ander Balázs z Jobbiku pripomenul, že v porovnaní s vojnou zmietanou Ukrajinou ukazujú maďarské ceny hrozný obraz, zdražovanie potravín je v "top 10" na svete a položil otázku, ako je možné konečne dostať infláciu na jednociferné číslo.

Štátny tajomník ministerstva hospodárskeho rozvoja János Fónagy uviedol, že vojna prebiehajúca v susedstve a sankcie uvalené na ňu priniesli hospodársku krízu, vojnovú infláciu, zvyšovanie cien a neistotu v celej Európe. Poznamenal, že cieľom vlády je do konca roka 2023 znížiť infláciu na jednociferné číslo. Ako dodal, Maďarsko je na dobrej ceste, inflácia kulminovala v januári a po zvrátení trendu vo februári začal mierny pokles. Marcové údaje o inflácii sú podľa neho v súlade s očakávaniami vlády.

Server 24.hu v tejto súvislosti podčiarkuje, že aj v marci inflácia prekročila 25 percent.