Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Oficiálne výsledky potvrdili jasnú parlamentnú väčšinu pre Macrona

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vhadzuje svoj hlas do volebnej urny vo volebnej miestnosti v Le Touquete v 2. kole francúzskych parlamentných volieb v nedeľu 18. júna 2017. Foto: TASR/AP

Macronova centristická strana Republika v pohybe bude mať v novom parlamente 308 poslancov a jej spojenci z Demokratického hnutia MoDem 42.

Paríž 19. júna (TASR) - Politický tábor francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona obsadí v 577-člennej dolnej komore parlamentu 350 kresiel. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré dnes - po skončení nedeľňajšieho druhého kola parlamentných volieb - zverejnilo francúzske ministerstvo vnútra.

Macronova centristická strana Republika v pohybe (LREM) bude mať v novom parlamente 308 poslancov a jej spojenci z Demokratického hnutia MoDem 42.

Hlavnou opozičnou silou budú konzervatívni Republikáni (LR) so 113 kreslami. Za nimi - čo do počtu mandátov - nasleduje donedávna vládnuca Socialistická strana (PS) s 29 a stredopravá Únia demokratov a nezávislých (UDI) s 18 kreslami.

Ultraľavicové Nepokorené Francúzsko bude v dolnej komore zastupovať 17, Komunistickú stranu Francúzska 10 a pravicovo-populistický Národný front (FN) osem poslancov, uvádzajú oficiálne výsledky zverejnené na webovej stránke francúzskeho rezortu vnútra.

Francúzsky premiér Édouard Philippe označil výsledky parlamentných volieb za prejav dôvery občanov voči súčasnému vedeniu krajiny na čele s prezidentom Macronom. Zároveň však vyjadril nespokojnosť s nízkou účasťou na voľbách, ktorá dosiahla len približne 42,6 percenta.

Mimoriadne nízka volebná účasť poznačila aj prvé kolo parlamentných volieb z 11. júna. K volebným urnám sa v vtedy dostavilo len 48,7 percenta zo 47,5 milióna oprávnených voličov, čo je rekordne málo v novodobých dejinách Francúzska.

Prezident Macron pozmení zloženie vládneho kabinetu



Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa chystá urobiť zmeny vo vláde po tom, ako jeho nová centristická strana zvíťazila v parlamentných voľbách.

Premiér Édouard Philippe podá "v najbližších hodinách" demisiu a k vymenovaniu novej vlády dôjde v nasledujúcich dňoch, uviedol dnes hovorca vlády Christophe Castaner.

Keďže Macronova strana Republika v pohybe (LREM) získala v 577-člennom Národnom zhromaždení absolútnu väčšinu, podľa hovorcu budú zmeny v kabinete "technické a nie ďalekosiahle". Odmietol pritom uviesť, či ministri, na ktorých padol tieň podozrenia z korupcie, zostanú vo funkciách.

Mnohí z nových poslancov z víťaznej strany nikdy nezastávali verejnú funkciu. Do Národného zhromaždenia začali prichádzať už dnes, pričom prvá parlamentná schôdza bude na budúci týždeň.

Francúzsky premiér privítal výsledky volieb, poukázal však na nízku účasť



Francúzsky premiér Édouard Philippe označil dnes jasné výsledky parlamentných volieb v prospech súčasného vedenia krajiny na čele s prezidentom Emmanuelom Macronom za prejav dôvery zo strany občanov, ktorý zároveň vníma ako záväzok.

"Svojou voľbou dala veľká väčšina Francúzov prednosť nádeji pred zlosťou, optimizmu pred pesimizmom," povedal krátko po skončení dnešného druhého kola volieb. Philippe však vyjadril nespokojnosť s nízkou účasťou na voľbách, ktorá podľa odhadov dosiahla iba 43 percent. "Zdržanie sa hlasovania nikdy nie je dobrou správou pre demokraciu," konštatoval premiér a dodal, že jeho vládu to zaväzuje k zvýšenému úsiliu o to, aby bola úspešná.

Líder LR Francois Baroin označil svoju stranu za hlavnú opozičnú silu v novozvolenom Národnom zhromaždení a zaželal Macronovi "veľa šťastia", keďže si podľa vlastných slov praje, aby bolo Francúzsko úspešné. Prvý tajomník PS Jean-Christophe Cambadelis zase oznámil svoj odchod z funkcie v reakcii na výraznú porážku ľavice, ktorá doteraz v zákonodarnom zbore väčšinu.

Do francúzskeho parlamentu sa vo voľbách dostali aj traja korzickí nacionalisti


Prvýkrát v dejinách Francúzska sa do parlamentu dostali ako poslanci aj traja korzickí nacionalisti.

Gilles Simeoni, vodca hnutia Za Korziku (Pé a Corsica), ktoré združuje prívržencov autonómie i nezávislosti Korziky, vyjadril na Twitteri radosť "z historického víťazstva," keďže kandidáti tejto strany vyhrali v troch zo štyroch volebných obvodov na ostrove. Voľby vo štvrtok obvode na Korzike vyhral kandidát centristickej strany Republika v pohybe (LREM).

Za Korziku chce dosiahnuť pre tento ostrov posilnenú autonómiu. Ide o koalíciu dvoch korzických nacionalistických strán - autonomistickej a separatistickej.

Francúzske médiá dnes poznamenali, že niekoľko minút pred zverejnením výsledkov nedeľného druhého kola parlamentných volieb hnutie Za Korziku zverejnilo na svojich stránkach na Twitteri a Facebooku fotografiu muža mávajúceho korzickou vlajkou pred budovou Národného zhromaždenia - Bourbonským palácom - v Paríži.