Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Odvolací vrchný súd vyniesol rozsudok v kauze Krejčíř

Český magnát Radovan Krejčíř odchádza zo súdu v Pretorii 16.februára 2012. Foto: TASR

Krejčíř, pochádzajúci z Českého Těšína a považovaný za jedného z najbohatších Čechov, čelil vo vlasti podozreniu z viacerých závažných trestných činov.

Praha 28. novembra (TASR) - Odvolací Vrchný súd v Prahe zmiernil dnes o šesť mesiacov prvostupňový rozsudok pre podnikateľa na úteku Radovana Krejčířa a vymeral mu za polmiliardový daňový únik 10,5 roka väzenia. Súčasne mu však uložil pokutu vo výške troch miliónov korún. V prípade jej neuhradenia by sa Krejčířov trest predĺžil o 18 mesiacov, informovali české médiá.

V rozsudku, súčasťou ktorého je aj päťročný zákaz pôsobenia vo vedení obchodných spoločností, sú zohľadnené predchádzajúce Krejčířove odsúdenia.

V kauze čelili obvineniam aj traja niekdajší konatelia jihlavskej spoločnosti M5, ktorých trestné stíhanie však zastavila januárová amnestia vtedajšieho prezidenta Václava Klausa.

Krejčířov právny zástupca Lukáš Blahuš nebol spokojný s rozsudkom a podľa vlastných slov zvažuje odvolanie na najvyšší súd. Štátny zástupca Vladimir Trýzna neprejavil námietky.

Krejčíř, pochádzajúci z Českého Těšína a považovaný za jedného z najbohatších Čechov, čelil vo vlasti podozreniu z viacerých závažných trestných činov. Počas domovej prehliadky v jeho vile v Černošiciach pri Prahe sa mu 18. júna 2005 za doteraz nevyjasnených okolností podarilo ujsť napriek prítomnosti desiatok policajtov. Interpol ho po čase vypátral na Seychelských ostrovoch aj v spoločnosti manželky a syna. Zadržali ho 21. apríla 2007 na letisku v Johannesburgu, keď sa pokúsil vstúpiť na územie JAR s falšovaným cestovným pasom. ČR odvtedy usiluje o jeho vydanie na trestné stíhanie, avšak zatiaľ neúspešne.

V ostatných týždňoch sa voči zotrvávaniu Krejčířa v JAR ozýva čoraz hlasnejšia kritika tamojších občanov. Tá ešte zosilnela po tom, čo podnikateľa spájaného už skôr s viacerými zločinmi, zadržali pre podozrenie z trestného činu pokusu o vraždu a únos.

O prípadnom Krejčířovom prepustení na kauciu by mal v pondelok rozhodnúť príslušný juhoafrický súd, ktorý toto rozhodnutie odložil vzhľadom na tvrdenia advokátov o ohrození Krejčířovho života po mučení políciou a jeho hospitalizácii.