Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Odbor pre ochranu diplomatov podozrievajú z podcenenia hrozieb v Líbyi

Poslanci údajne naznačujú, že personálne zabezpečenie, infraštruktúra a logistika na konzuláte v Benghází boli nepostačujúce, a že kompetentný úrad podcenil existujúcu hrozbu.

Washington 9. októbra (TASR) - Americký kongres preskúma činnosť odboru amerického ministerstva zahraničných vecí pre diplomatickú bezpečnosť a jeho možné pochybenie v súvislosti s útokom na konzulát USA v líbyjskom meste Benghází z 11. septembra, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec v Líbyi Christopher Stevens i ďalší traja americkí zamestnanci rezortu diplomacie. Dnes o tom informovala agentúra Reuters.

Odbor zodpovedný za ochranu amerických diplomatov v najnebezpečnejších oblastiach sa dostal pod drobnohľad zákonodarcov po tom, ako sa americké diplomatické zastupiteľstvo stalo terčom agresie moslimských veriacich, ktorých pobúrilo video na internete urážajúce proroka Mohameda. Prácou takzvaného odboru "DS" (diplomatic security) v Benghází a otázkou prípadného podcenenia nebezpečenstiev v porevolučnej Líbyi sa bude v stredu zaoberať výbor Snemovne reprezentantov pre dohľad a vládnu reformu.

Od bombových útokov na americké zastupiteľstvá v Keni a Tanzánii v roku 1998 rozpočet úradu pre diplomatickú bezpečnosť navýšili približne desaťnásobne. V roku 2009 dosiahol úroveň 2,5 miliardy dolárov (takmer dve miliardy eur). K nárastu jeho významu a úloh prispel aj presun viacerých diplomatov do konfliktných území po inváziách do Iraku a Afganistanu iniciovaných Spojenými štátmi.

V dôsledku Arabskej jari - sérii občianskych vzbúr, protestov a revolúcií v arabskom svete, vrátane Líbye - amerických diplomatov vo februári minulého roka stiahli z hlavného mesta Tripolis a odbor DS pre nich urýchlene hľadal náhradné "bezpečné miesto" v Benghází.

Američania v Líbyi následne, aj kvôli viacerým násilnostiam v druhom najväčšom líbyjskom meste, žiadali doplnenie bezpečnostných opatrení a rozšírenie 16-členného bezpečnostného tímu. Podľa jeho veliteľa Andrewa Wooda veľvyslanec Stevens požadoval, aby posilnený tím v Líbyi zotrval aj po uplynutí pôvodného štvormesačného mandátu, ktorý sa skončil v auguste. Predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA vo vyjadreniach pre agentúry AP a Reuters podanie dodatočnej žiadosti americkou diplomaciou v Líbyi poprel.

Výbor Snemovne reprezentantov okrem Wooda vypočuje najmenej dvoch zamestnancov odboru DS - Erica Nordstroma a Charlene Lambovú. Okrem iného budú predmetom diskusie dôvody, prečo ministerstvo chcelo "normalizovať" bezpečnosť v Líbyi využitím viacerých miestnych a menším počtom amerických bezpečnostných hliadok, uviedol anonymný vládny predstaviteľ USA pre Reuters.

Poslanci údajne naznačujú, že personálne zabezpečenie, infraštruktúra a logistika na konzuláte v Benghází boli nepostačujúce, a že kompetentný úrad podcenil existujúcu hrozbu.