Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia EÚ dostali možnosť od apríla navrhovať nové zákony

Foto: TASR/Michal Svítok

Európania tým dostali priamu možnosť na ovplyvnenie politickej dynamiky, poznamenal v tejto súvislosti podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

Brusel 28. marca (TASR) - Európska únia spustí na budúci týždeň program, ktorý umožní občanom navrhovať zákony za podmienky, že pod petíciu získajú milión podpisov. Európania tým dostali priamu možnosť na ovplyvnenie politickej dynamiky, poznamenal v tejto súvislosti podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

V rámci programu zvaného Európska občianska iniciatíva, ktorý začne fungovať 1. apríla, bude EÚ povinná zvažovať legislatívne návrhy v prípade, že získajú dostatočný počet podpisov a podporí ich najmenej sedem z 27 členských štátov únie.

"Ide o novú kapitolu v demokratickom živote EÚ. Najväčšou silou tohto nového nástroja bude to, že vytvorí politické hnutie, ktoré bude nútiť politikov, aby hľadali riešenia v tých oblastiach, ktoré občania od európskych inštitúcií budú požadovať," povedal Šefčovič.

Podpredseda EK a komisár pre inštitucionálne vzťahy a administratívu upozornil, že ide o možnosť, keď hlasy obyčajných občanov bude dobre počuť v Bruseli, pričom táto iniciatíva povedie aj k skutočným cezhraničným debatám o záležitostiach EÚ.

"Viem si predstaviť, že ak sa za niektorý návrh vysloví päť, desať alebo 15 miliónov občanov, tak bude ťažké týmto občanom vysvetľovať, že sú len marginálna skupina, že sa politici nebudú ich názorom zaoberať," povedal Šefčovič, ktorý je v EK zodpovedný za spustenie novej občianskej iniciatívy.

Dodal, že komisia bude mať vždy právo na konečný ortieľ, na rozhodnutie, či sa návrh občanov premení do legislatívnej podoby. A práve to oponenti iniciatívy kritizujú - že prísne podmienky stanovené EK môžu brániť zmysluplnej angažovanosti občanov.

Tu bude player


"Už samotný fakt, že o tých témach, ktoré európski občania nastolia, sa bude viesť hlboká diskusia zo všetkých aspektov, je niečo nové. Ľudia tým získavajú možnosť vyvolať novú politickú dynamiku a diskusie o témach, ktoré verejnosť naozaj zaujímajú," poukázal Šefčovič na prínos novej iniciatívy.

Slovenský diplomat zároveň priznal, že EK po technickej stránke pripravila všetko potrebné na spustenie programu a zo strany členských štátov ešte tri majú komisii oznámiť názov orgánov, ktoré budú zodpovedné za certifikáciu a umiestnenie zariadení na zber podpisov a ochranu osobných údajov. Slovensko ku týmto trom krajinám nepatrí.