Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Z obytného komplexu v Londýne evakuovali 650 domácností

Dym stúpa z horiacej 27-poschodovej výškovej obytnej budovy Grenfell Tower vo štvrti Kensington v západnej časti britskej metropoly Londýn, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britská vláda dnes oznámila, že protipožiarnymi bezpečnostným testom neprešlo obloženie na 27 výškových obytných domoch v 15 oblastiach Británie.

Londýn 24. júna (TASR) - Zo súboru piatich výškových obytných budov v londýnskom obvode Camden napokon v noci nadnes evakuovali približne 650 domácností, oproti pôvodne odhadovaným 800. Informovala o tom dnes miestna samospráva.

Evakuácia sa začala v piatok večer po tom, ako tamojšie orgány vyhlásili, že nemôžu zaručiť obyvateľom bezpečnosť, pokiaľ ide o možnosť požiaru, aký postihol minulý týždeň budovu Grenfell Tower v inej časti Londýna.

Britská vláda dnes oznámila, že protipožiarnymi bezpečnostným testom neprešlo obloženie na 27 výškových obytných domoch v 15 oblastiach Británie.

Agentúra AP zverejnila správu o tom, že desiatky obyvateľov týchto výškových budov odmietlo opustiť svoje byty a nezapojili sa do evakuácie.

Evakuácia vyhlásená z dôvodu "naliehavých prác na protipožiarnom zabezpečení" sa týkala pôvodne približne 800 domácností tvoriacich komplex Chalcots Estate.

Predstaviteľka miestnej samosprávy Georgia Gouldová uviedla pre stanicu Sky News, že pre obyvateľov zriadili dve dočasné odpočivárne a zarezervovali 270 hotelových izieb, 100 miest v miestnych verejných ubytovniach a so žiadosťou o pomoc oslovili aj susedné štvrte.

Na evakuácii spolupracovali samospráva spoločne s políciou, hasičmi a britským Červeným krížom.

Analytici aktuálne preverujú vzorky obložení podobných tomu, aké sa nachádzalo na výškovej budovy Grenfell Tower v štvrti Kensington, pri požiari ktorej zahynulo 14. júna prinajmenšom 79 ľudí. Plamene zničili vyše 150 bytov.

Úrady pôvodne uviedli, že podobné horľavé obloženie, ako tomu na Grenfell Tower, sa dosiaľ zistilo na 14 budovách v Londýne, Manchestri a Plymouthe.