Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OBSE: Opozícia nemala pri voľbách v Turecku rovnaké podmienky

Ľudia čítajú titulky novín na ulici v Istanbule 25. júna 2018 po nedeľňajších predčasných prezidentských a parlamentných voľbách. V Turecku sa v nedeľu konali predčasné prezidentské a parlamentné voľby, po ktorých bude v krajine zavedený prezidentský systém vlády s výrazne posilnenými právomocami hlavy štátu. Turecká volebná komisia v noci na pondelok oznámila, že súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bol v nedeľňajších prezidentských voľbách opätovne zvolený na ďalšie funkčné obdobie v prvom kole volieb. Národná volebná komisia po sčítaní 97,7 percent odovzdaných hlasov vyhlásila, že Erdogan získal absolútnu väčšinu hlasov. Foto: TASR/AP

Pozorovatelia z OBSE ocenili vysokú volebnú účasť, ktorá dosiahla až okolo 87 percent.

Ankara 25. júna (TASR) - Opozičným stranám neboli v rámci predvolebnej kampane v Turecku priznané rovnaké podmienky, zatiaľ čo úradujúci turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho vládnuca strana mali neprimerané výhody, a to vrátane mediálneho priestoru. Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

"Obmedzenia, aké sme videli v základných slobodách, mali na tieto voľby dosah. Dúfam, že Turecko tieto obmedzenia čo najskôr zruší," povedal Ignacio Sánchez Amor, šéf krátkodobej pozorovateľskej misie OBSE v Turecku.

Pozorovatelia z OBSE však podľa Reuters ocenili vysokú volebnú účasť, ktorá dosiahla až okolo 87 percent. Tento fakt podľa nich demonštroval záväzok občanov k demokracii.