Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Obama odmietol obvinenia, že utajované informácie vyzradil Biely dom

Barack Obama Foto: TASR/AP

"Predstava, že by môj Biely dom cieľavedome vypustil utajované informácie národnej bezpečnosti je urážlivá," povedal Obama.

Washington 8. júna (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes odmietol obvinenia niektorých členov Kongresu, že Biely dom vyzradil pre politický zisk utajované informácie. Obama vyhlásil, že takéto úskočné konanie "nie je spôsob, akým pracujeme".

Členovia kongresových výborov pre dohľad nad tajnými službami tento týždeň kritizovali sériu únikov utajovaných informácií do médií s tým, že mohli ohroziť národnú bezpečnosť.

"Predstava, že by môj Biely dom cieľavedome vypustil utajované informácie národnej bezpečnosti je urážlivá," povedal Obama. "Je to zlé a vy viete, že ľudia potrebujú mať lepší dojem z toho, ako ja pristupujem k tejto funkcii a ako k nej pristupujú ľudia okolo mňa."

Republikánsky senátor John McCain, ktorého Obama v roku 2008 v prezidentských voľbách porazil, povedal, že je "ťažké nedospieť k záveru", že tieto úniky boli "politicky motivované". Obama v dôsledku nich vyzerá byť "silný a rozhodný v otázkach národnej bezpečnosti v strede kampane za znovuzvolenie". McCain súčasne vyzval na vyšetrenie únikov osobitným prokurátorom.

Obama sa v novembrových voľbách usiluje o získanie druhého štvorročného prezidentského mandátu.

Najnovšie utajované informácie zverejnili noviny The New York Times. Minulý týždeň oznámili, že prezident Barack Obama osobne nariadil útoky bezpilotnými lietadlami na teroristov zo zoznamu, označeného "treba zabiť". A nariadil tiež sériu útokov počítačovými červmi na iránsky jadrový program.