Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Nulandová: Rokovania s predstaviteľmi junty v Nigeri sú náročné

Stúpenci nigerskej vládnucej chunty sa zhromažďujú počas protestu na vytrvanie v boji za slobodu krajiny a vytlačenie zahraničného vplyvu v Niamey 3. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Nulandová sa v rámci rokovaní s predstaviteľmi nigerskej junty so samotným Tianim nestretla. Ako však zdôraznila, Spojené štáty naďalej vyzývajú na okamžité prepustenie prezidenta Bazouma.

Washington/Niamey 8. augusta (TASR) - Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová sa v pondelok v Nigeri stretla s vysokopostavenými predstaviteľmi tamojšej vojenskej junty. Rokovania označila za "veľmi otvorené a miestami dosť náročné", informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Nulandová rokovala v hlavnom meste Niamey s novým veliteľom nigerských ozbrojených síl generálom Moussom Salaou Barmoum, ako aj s troma ďalšími členmi vojenskej junty. Ako po schôdzke uviedla, stretnutie so zosadeným a uväzneným prezidentom Mohamedom Bazoumom jej umožnené nebolo.

"Dúfam, že diplomacii ponechajú dvere otvorené," podotkla Nulandová v súvislosti so strojcami prevratu v Nigeri s tým, že USA im to "navrhli".

Námestníčka šéfa americkej diplomacie ďalej podľa agentúry AFP uviedla, že Barmou je "dobre oboznámený" so spoluprácou s USA prostredníctvom svojho predchádzajúceho pôsobenia v špeciálnych jednotkách.

Nulandová zároveň uviedla, že strojcovia prevratu v Nigeri "veľmi dobre chápu" riziko pre svoju suverenitu v prípade, že by do krajiny pozvali príslušníkov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Demokraticky zvoleného nigerského prezidenta 26. júla internovali a zosadili vzbúrení príslušníci Prezidentskej gardy. Veliteľ tejto elitnej jednotky generál Abdourahamane Tiani sa následne vyhlásil za nového vládcu Nigeru.

Nulandová sa v rámci rokovaní s predstaviteľmi nigerskej junty so samotným Tianim nestretla. Ako však zdôraznila, Spojené štáty naďalej vyzývajú na okamžité prepustenie prezidenta Bazouma, jeho rodiny i všetkých zadržaných osôb v súvislosti s prevratom.