Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nový predseda konzervatívcov by mohol byť známy do 28. októbra

Na snímke šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany (takzvaného Výboru 1922) Graham Brady 20. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Poslanci Konzervatívnej strany sú presvedčení, že sa im podarí zvoliť lídra bez toho, aby sa do hlasovania musela zapájať členská základňa strany, čo by trvalo niekoľko mesiacov.

Londýn 20. októbra (TASR) - Meno nového predsedu britskej Konzervatívnej strany – a teda aj budúceho premiéra – by mohlo byť známe do budúceho piatku (28. októbra). Povedal to vo štvrtok šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany (takzvaného Výboru 1922) Graham Brady. TASR správu prevzala z webových stránok staníc BBC a Sky News.

Poslanci Konzervatívnej strany sú presvedčení, že sa im podarí zvoliť lídra bez toho, aby sa do hlasovania musela zapájať členská základňa strany, čo by trvalo niekoľko mesiacov. V prípade, ak sa poslanci nezhodnú na jednom mene, budú o novom lídrovi rozhodovať aj ďalší členovia strany, povedal Brady.

Britská premiérka a predsedníčka konzervatívcov Liz Trussová vo štvrtok ohlásila svoju rezignáciu po približne šiestich týždňoch pôsobenia v úrade predsedu vlády. Vo funkcii však predbežne zostáva.

Minister financií Jeremy Hunt potvrdil, že sa o post šéfa strany nebude uchádzať.

Favoritom stávkových kancelárií na post nového lídra strany je Rishi Sunak, ktorý bol Trussovej finálovým súperom v lete. Nasleduje líderka Dolnej snemovne Penny Mordauntová, minister obrany Ben Wallace a bývalý premiér Boris Johnson.

Trussová v septembri nahradila práve Johnsona, ktorý ešte v júli oznámil svoju rezignáciu.

Opozícia je nespokojná s tým, že nového premiéra by mala interne vyberať Konzervatívna strana, a žiada predčasné parlamentné voľby.