Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzski novinári podali trestné oznámenie na Mélenchona

Na archívnej fotografii Jean-Luc Mélenchon. Foto: TASR/AP

Trestné oznámenie podali deň po tom, ako bol zverejnený videozáznam, v ktorom líder ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko označuje novinárov stanice Radio France za kreténov.

Paríž 21. októbra (TASR) - Rozhlasová stanica Radio France podala na vodcu ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (LFI) Jeana-Luca Mélenchona trestné oznámenie za urážku novinárov. Stanica o tom informovala prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter.

Trestné oznámenie podali deň po tom, ako bol zverejnený videozáznam, v ktorom Mélenchon označuje novinárov stanice Radio France za "kreténov". Novinári totiž prešetrovali účty spojené s Mélenchonovou kampaňou pred vlaňajšími prezidentských voľbami, v ktorých kandidoval za svoju stranu.

Novinári z Radio France na Mélenchonove urážky reagovali otvoreným listom. Riaditeľka rozhlasovej stanice Sybile Veilová vyjadrila novinárom svojho média podporu, pričom ocenila ich profesionalitu a kvalitu ich investigatívnej práce. Dodala tiež, že Mélenchonove útoky sú "neopodstatnené a nerozumné".

Francúzska polícia v utorok urobila prehliadky v byte Mélenchona, ako aj na niekoľkých ďalších adresách i v sídle jeho strany. Podľa francúzskych médií sa prehliadky konali v rámci vyšetrovania fiktívneho zamestnávania asistentov európskych poslancov a sprenevery verejných prostriedkov počas volebnej kampane. Francúzske televízne kanály opakovane odvysielali zábery, ako Mélenchon - aj s použitím násilia - rozhodne protestuje a ohradzuje sa proti policajnej prehliadke a sáca prokurátora.

Mélenchon sa tento týždeň okrem toho stal terčom kritiky aj za to, že zosmiešňoval silný južanský prízvuk jednej z novinárok, ktorá ho žiadala o komentár k danej kauze. Mélenchon sa neskôr bránil tvrdením, že mal pocit, že novinárka z Toulouse si z neho robí žarty.

V súvislosti s tým Laetitia Avia, poslankyňa francúzskeho Národného zhromaždenia za prezidentskú stranu Republika v pohybe (LREM), prišla s iniciatívnym návrhom, aby diskriminácia na základe používania niektorého z nárečí alebo spôsobu reči či prízvuku bola oficiálne uznaná za porušenie občianskych práv.