Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nórsky súd predĺžil väzbu ruského občana podozrivého zo špionáže

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Samotný Bočkariov i Rusko odmietajú obvinenia, ktoré voči ruskému občanovi vzniesli nórske úrady.

Oslo 18. októbra (TASR) - Súd v Nórsku vo štvrtok nepredĺžil vyšetrovaciu väzbu uvalenú na 51-ročného ruského občana Michaila Bočkariova, zamestnanca hornej komory ruského parlamentu, ktorý je podozrivý zo špionáže. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Nórske bezpečnostné zložky sa však proti rozhodnutiu súdu odvolali, preto Bočkariov zostane vo väzbe najmenej do pondelka budúceho týždňa, uviedla agentúra RIA Novosti.

Bočkariova zadržali 22. septembra v Nórsku, kde sa predtým zúčastnil na konferencii o posilnení spolupráce medzi kanceláriami európskych národných parlamentov. Odvtedy bol vo väzbe.

Nórske médiá informovali, že Bočkariov pracuje v Rade federácie ako počítačový konzultant. Predstavitelia nórskeho parlamentu naň upozornili nórsku tajnú službu PST, keď si počas dvojdňovej konferencie, na ktorej sa v Osle zišli IT pracovníci európskych parlamentov, všimli jeho údajne podozrivé správanie.

Samotný Bočkariov i Rusko odmietajú obvinenia, ktoré voči ruskému občanovi vzniesli nórske úrady.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová začiatkom októbra v Moskve uviedla, že kauza Bočkariov "je vydieraním zo strany nórskych orgánov, ktoré chcú takto zachrániť nórskeho občana Frodeho Berga, obvineného v Rusku zo špionáže".