Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Nobelovu cenu za literatúru získal čínsky spisovateľ Mo Jen

Na archívnej snímke z 25. marca 2012 čínsky spisovateľ Mo Jen. Foto: TASR/AP Photo

Mo Jen patrí medzi najprekladanejších čínskych spisovateľov v zahraničí.

Štokholm 11. októbra (TASR) - Laureátom tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru sa dnes stal 57-ročný čínsky spisovateľ Mo Jen. V Štokholme to oznámila švédska Kráľovská akadémia vied.

Nobelov výbor ocenil "halucinačný realizmus" čínskeho autora, v ktorého tvorbe sa "prelínajú ľudové príbehy s históriou a súčasnosťou".

Držiteľ tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru získa finančnú prémiu osem miliónov švédskych korún (930.000 eur).

Laureát prestížneho literárneho ocenenia sa narodil v provincii Šan-tung ako Kuan Muo-jie. Mo Jen je jeho pseudonym, ktorý znamená "nevrav". Autor si ho vybral v čase, keď slúžil v armáde a nechcel, aby sa o jeho spisovateľskej tvorbe niekto dozvedel a údajne aj preto, že vo svojich knihách chcel hovoriť viac, ako by Číňania radi počuli. Je autorom vyše stovky krátkych príbehov a množstva noviel. Patrí medzi najprekladanejších čínskych spisovateľov v zahraničí.

Tajomník švédskej Kráľovskej akadémie vied Peter Eglund, ktorý oznámil víťaza tohtoročnej ceny, uviedol, že sa skontaktoval s čínskym spisovateľom. Ten údajne povedal, že je veľmi šťastný, no zároveň vystrašený.

Nobelovu cenu za literatúru už v minulosti, v roku 2000, získal iný Číňan Kao Sing-ťien, ktorý však nie je občanom Čínskej ľudovej republiky, ale emigrant s občianstvom francúzskym. Peking vydávanie jeho kníh, kriticky namierených voči režimu, zakázal a od udelenia Nobelovej ceny sa dištancoval. Teraz sa očakáva priaznivejšie prijatie ocenenia zo strany čínskej vlády, komentovala agentúra AP.

Mo Jen zažiaril prvýkrát svojím románom z roku 1987 nazvaným Červený cirok, ktorý je príbehom lásky odohrávajúcom sa vo vidieckom prostredí počas vojny s Japonskom. Stal sa predlohou vojnového filmu Červené pole, za ktorý získal režisér I-mou Čang na medzinárodnom festivale v Berlíne hlavnú cenu v roku 1988.

Štýl Mo Jena označujú často kritici aj termínom čínsky magický realizmus a prirovnávajú ho k autorom ako Franz Kafka a Joseph Heller.

V ostatných piatich ročníkoch odovzdávania prestížnych cien dominovali európski spisovatelia, naposledy švédsky básnik Tomas Tranströmer.

Mo Jen: Čína má mnoho veľkých spisovateľov

Čína má "mnoho veľkých spisovateľov", ktorí majú čo povedať zvyšku sveta, vyhlásil dnes tohtoročný laureát Nobelovej ceny za literatúru, 57-ročný čínsky spisovateľ Mo Jen.

"Bol som veľmi rád, keď som počul správu o udelení ceny," citovala laureáta polooficiálna tlačová agentúra China News Service z jeho domovského mesta Kao-mi vo východnej Číne.

"Avšak nemyslím si, že získanie ceny niečo znamená," povedal. "Myslím si, že Čína má mnoho veľkých spisovateľov a ich práce by svet tiež prijal," uviedol Mo Jen.

"Najbližšie sa sústredím na svoje nové dielo... Počkám si na oznámenie a prípravy výboru Nobelovej ceny, kým uvidím, či si pôjdem cenu prevziať (osobne) do Švédska," dodal.

Zbierka poviedok a jeden z románov čínskeho laureáta Nobelovej ceny vyjdú na budúci rok v českom preklade Denisa Molčanova v nakladateľstve Dauphin. Českenoviny.cz citovali Molčanova, ktorý označil Ma Jena za pravdepodobne najprekladanejšieho čínskeho autora súčasnosti. Jeho román, ktorý Molčanov práve prekladá, je "veľmi drsným, surovým rozprávaním".