Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nikaragua podpísala parížsku klimatickú dohodu

Daniel Ortega Foto: TASR/AP

Zmluva má podľa prezidenta Nikaragui D. Ortegu veľa slabých miest a krajiny zodpovedné za znečisťovanie a globálne otepľovanie k ničomu nezaväzuje

Managua 24. októbra (TASR) - Ako jedna z posledných krajín sveta sa Nikaragua v pondelok pripojila k parížskej klimatickej dohode. Hoci vláda tejto stredoamerickej krajiny dohodu pôvodne odmietala, v pondelok ju podpísali prezident Daniel Ortega a jeho manželka a zároveň viceprezidentka Rosario Murillová.

"Pripájame sa k úsiliu o zníženie vysokej úrovne znečistenia, ktoré poškodzuje planétu," píše sa podľa agentúry DPA v liste oboch politikov adresovanom Organizácii Spojených národov.

Zmluva má podľa Ortegu veľa slabých miest a krajiny zodpovedné za znečisťovanie a globálne otepľovanie k ničomu nezaväzuje. Napriek tomu "je jediným nástrojom, ktorý v súčasnosti umožňuje zjednotenie plánov a úsilia".

Parížska dohoda je dohodou v rámci Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC), ktorý má obmedziť emisie skleníkových plynov po roku 2020 a nadviazať tak na Kjótsky protokol. Jej hlavným cieľom jej udržanie nárastu priemernej globálnej teploty pod hranicou dva stupne Celzia oproti hodnotám pred priemyselnou revolúciou.

Nikaragua sa na globálnych emisiách podieľa odhadom na úrovni 0,03 percenta, zatiaľ čo v prípade Číny je to asi 22 percent a v prípade USA vyše 13 percent. Nikaragua sa však považuje za jednu z krajín najviac postihnutých klimatickými zmenami.

Parížska klimatická dohoda bola prijatá 12. decembra 2015. Vtedy sa k nej nepripojili len Nikaragua a Sýria. V júli americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené štáty chcú od dohody odstúpiť.

Jedinou výnimkou je Vatikán, ktorý chce dohodu podpísať, ale môže tak urobiť až po pripojení sa k UNFCCC.