Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nigérijský prezident Buhari sa vrátil do vlasti z liečenia

Na snímkeprezident Nigérie Muhammadu Buhari. /span> Foto: TASR/AP/Sunday Alamb

Buhariho dlhá neprítomnosť v krajine viedla podaktorých politikov k otvoreným úvahám o jeho politickej výmene, pričom vojsko vyzvalo svojich členov, aby voči vláde zachovali lojalitu.

Abuja 20. augusta (TASR) - Nigérijský prezident Muhammadu Buhari sa v sobotu vrátil do svojej vlasti po vyše trojmesačnom liečení v Londýne. Vláda však nezverejnila žiadne bližšie informácie o jeho zdravotných ťažkostiach, informuje agentúra AP.

Buhari sa má prihovoriť svojmu národu v pondelňajšom vysielaní. Prezidentský úrad jeho zdravotné problémy označil za menšiu "zdravotnú výzvu".

Avšak samotný 74-ročný prezident strávil na liečení v Londýne sedem týždňov, pričom vyhlásil, že ešte nikdy v živote sa necítil tak chorý. Takisto prezradil, že dostával transfúzie krvi.

Buhariho dlhá neprítomnosť v krajine viedla podaktorých politikov k otvoreným úvahám o jeho politickej výmene, pričom vojsko vyzvalo svojich členov, aby voči vláde zachovali lojalitu. Prezidentská kancelária sa snažila v minulých týždňoch upokojiť situáciu zverejnením fotiek, na ktorých sa viditeľne pochudnutý no vysmiaty Buhari stretáva s guvernérmi za svoju stranu Všepokrokový kongres (APC).

Počas prezidentovej neprítomnosti prebiehali v hlavnom meste zrážky medzi protivládnymi demonštrantami a provládnymi silami.

Nigériu sužuje násilné povstanie hnutia Boko Haram, nevýkonné hospodárstvo a hladomor.