Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Nigérii zachraňovali chlapcov zo školy, kde boli zneužívaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V zariadení v meste Daura, vedenom islamským učiteľom, bolo v neľudských podmienkach zadržiavaných vyše 300 detí.

Lagos 15. októbra (TASR) - Nigérijská polícia urobila v pondelok raziu v internátnej "nápravnovýchovnej škole", kde stovky chlapcov bili, nechali hladovať, sexuálne ich napádali a pripútavali reťazami. V utorok o tom informoval policajný hovorca severonigérijského štátu Katsina, kde sa škola nachádza.

"Mnoho zo zachránených sme poslali do nemocnice po zlom zaobchádzaní, ktorým trpeli," povedal policajný hovorca Gambo Ísá, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

"Niektorí (chlapci) nedokázali ani chodiť pre zranenia, ktoré utrpeli počas niekoľkých rokov spútavania reťazami," dodal.

V zariadení v meste Daura, vedenom islamským učiteľom, bolo "v neľudských podmienkach" zadržiavaných vyše 300 detí. Muž zariadenie predstavoval ako "nápravnovýchovné stredisko" pre chlapcov.

Polícia zachránila pri pondelkovom zásahu 67 chlapcov, ostatní ušli.

Úrady vyslali pátracie skupiny, aby chlapcov našli, dodal Ísá.

Prípad sa stal tri týždne po tom, čo polícia zachránila takmer 400 detí, zadržiavaných v "neľudských podmienkach" v islamskej škole v susednom štáte Kaduna.

V severnej Nigérii, ktorej väčšina obyvateľov vyznáva islam, posielajú chudobní rodičia z vidieka svojich synov často do islamských škôl almadžírí vo väčších mestách, v nádeji, že sa im tak postarajú o vzdelanie.

Existencia týchto škôl je však mimoriadne kritizovaná, pretože sa v nich vyučuje výlučne Korán, a nie celoštátne platné učebné osnovy, pričom učitelia od žiakov očakávajú, že budú žobrať, aby prežili.